Find

Figuur 1. Ingewikkeld 

CHRISTINE VANOPPEN. MONUMENTAAL GLAS

Dirk schrijvers

Christine Vanoppen (°1962) studeerde af in 1980 aan het St Lucas Instituut te Hasselt, België in Visuele Kunsten en volgde van 1980 tot 1985 Monumentale Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, België. Tijdens deze opleiding koos ze voor de specialisatie van vlakglas en glasramen. Deze keuze werd gestuurd door het feit dat haar familie aannemers waren, waardoor het architecturale en monumentale van begin af aan haar interesse hadden.
 
“Glasramen vormen een link met de architectuur, en vandaar mijn interesse.”
Via het werken met glasramen raakte ze meer en meer geïnteresseerd om ook vrij werk in glas te maken. Ze begon te experimenteren met het materiaal en volgde verschillende opleidingen om met glas te kunnen werken. Zo volgde ze de opleiding glaskunst aan het Instituut voor Kunstambachten te Mechelen, België onder leiding van Miloslava Svobodova en Koen Vanderstukken van 1994 tot 1997. Daarnaast nam ze deel aan verschillende workshops voor specifieke technieken zoals glasblazen, casting, email en druk op glas.

Posted 25 November 2018

Share this:
|

Haar persoonlijk werk evolueerde van vlakglas naar 3-dimensionele vormen waarbij zowel glasblazen en vormsmelten haar werk beïnvloeden. Door te werken aan de brander met borosilicaatglas , kon ze makkelijker haar vormentaal vinden en uitdrukken.
 
De inspiratie, die ze uit de natuur haalt, transformeert ze tot doorzichtige of blanke sculpturen, die vegetale of gesloten vormen weerspiegelen: glazen takken ingesloten in een container van andere materialen of een cocon in transparant glas (Figuur 1, Figuur 2).
 

Het grafische aspect is een ander belangrijk aspect van haar werk waarbij gelaagdheid en lijnenspel een belangrijke input geven. In haar vrij werk weerspiegelt dit zich in complexe vormen en grafische uitstraling.
 
Dit grafische vindt men ook terug in haar glasramen. De inspiratie voor haar monumentaal werk vindt ze terug in de architectuur maar ook in de natuur. De organische integratie van haar werk in de architectuur is een belangrijk gegeven. Ze houdt rekening met de bestaande architectuur maar ook met andere elementen die reeds voorhanden zijn, zoals historische kenmerken of aanwezige ramen.
 
Bij het ontwerp van haar ramen evolueerde ze van een figuratieve beeldvorm naar een meer abstract en speelser lijnenspel. Door dit lijnenspel wil ze de toeschouwer een meer actieve rol toebedelen, waarbij deze vrij en onbeperkt associaties in het raam kan creëren.
De kleuren van het raam worden gekozen op basis van de vroegere architecturale  elementen en moeten een meerwaarde geven aan het werk. Aanwezige elementen spelen een belangrijke rol bij de kleurzetting.

Figuur 2. Out of line

Voor de Sint-Jozef kerk te Hoboken, België, koos ze de kleuren blauw, rood en groen op basis van de kleuren in de aanwezige ramen en integreerde deze in de nieuwe werken zodat er een wisselwerking ontstaat tussen oud en nieuw (2017)(Figuur 3).

Figuur 3. Sint-Jozef kerk, Hoboken

Een glaspartij voor het woonzorgcentrum Mariatroon te Dendermonde, België, bevat naast een heel scala van tinten groen patronen, die verwijzen naar bomen, planten en de verdwenen tuin (Figuur 4).
 
Het glasraam van de Onze Lieve Vrouwkerk te Bonheiden, België, integreert een dynamisch abstract beeld van geel, rood en blauw tot een bewegende golf, die deel wordt in de architectuur van het bestaande raam (Figuur 5).
 
Voor de Laurentiuskerk te Antwerpen vond ze haar inspiratie in de Byzantijnse architectuur (Figuur 6) van deze kerk uit de jaren 1930. Het kleurenpallet is gebaseerd op de kleuren van vuur en water. De 9 meter hoge ramen wordt geaccentueerd door de beweging van de kleur-elementen in het glas en sluit aan de bij aanwezige beeldentaal (Figuur 7).

Figuur 4. Woonzorgcentrum Mariatroon, Dendermonde

Figuur 5. Onze Lieve Vrouwkerk, Bonheiden

Figuur 6. Laurentiuskerk, Antwerpen

Figuur 7. Laurentiuskerk, Antwerpen

Figuur 8. Sint Janscollege, Hoegaarden

Een ander project, waar ze nu al 4 jaar mee bezig is, zijn de ramen voor het Sint Janscollege. Dit onderwijsinstituut is gevestigd in het kasteel van Meldert, Hoegaarden, België. In de orangerie, die in gotische stijl in 1867 werd opgetrokken verving ze het glaswerk van de zijramen. De orangerie was gebouwd als luxeserre, en toen de Aalmoezeniers van de Arbeid het domein kochten, werd het een kapel. Het is nu een polyvalente ruimte en Vanoppen creërde ramen, geïnspireerd op de rimpeling van water met als titel is “Above water” (Figuur 8). 

“Mr.H.Bouquet” in Antwerpen, België (Figuur 9). Door gebruik te maken van verschillende doorzichtige glasstaafjes wordt het licht op verschillende manieren gebroken en weerspiegelt, hetgeen een fascinerend licht- en schaduwspel geeft.
 
Christine Vanoppen zal blijven werken aan beide aspecten van haar oeuvre, die elkaar inspireren en complementeren.

Christine Vanoppen>

Zie over Dirk Schrijvers>

Figuur 9. Florist “Mr.H.Bouquet”, Antwerpen 

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer