Find

Peter Otto, 1e ontwerptekening The perennial question of existence

NATIONAAL GLASMUSEUM LEERDAM

 
Tentoonstellingen Nationaal Glasmuseum
najaar 2014

In het najaar zijn in het Nationaal Glasmuseum zes nieuwe tentoonstellingen te zien die het medium glas vanuit diverse kanten belichten. Van historisch tot hedendaags, glas in combinatie met andere materialen of disciplines en van toegepaste tot beeldende kunst.  Vanaf 11 november starten de eerste drie tentoonstellingen en de andere volgen later in deze maand.

Posted 13 October 2014

Share this:
|

Mieke Pontier is vijftig jaar kunstenaar en viert dit met de grensverleggende tentoonstelling Reflection, waarin een meer dan manshoog beeld van glas en keramiek is opgenomen. Vormgever Rogier Martens onderzoekt de bruikbaarheid van zijn ontwerpen en stelt daarin de interactie met gebruikers centraal. De Belgische kunstenaar Andy Wauman is een poëtisch anarchist. Zijn Haiku-achtige poëzie vormt de basis van Tasted In The Mouth Of The Rain, twee installaties waarvan één bestaat uit langgerekte druppels van zwart glas. De historische expositie De Glasschool brengt het belang van erfgoed en educatie naar voren en laat prachtig geslepen en beschilderd Leerdams glas zien uit de periode 1940-1960. Beeldend kunstenaar Peter Otto maakt maatschappelijk geëngageerd werk. Zijn tentoonstelling Point Blank bevat een werk dat bestaat uit een granaathuls, een gebruikte metalen heupprothese en glas.
 
In Collectie Highlights worden bijzondere Leerdamse glasobjecten uit de vaste collectie extra onder de aandacht gebracht. We lopen alvast vooruit op het jaar 2015 waarin 250 jaar Glas in Leerdam wordt gevierd.

Mieke Pontier in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum, foto BenDeiman

Mieke Pontier Reflection
11/11/2014-19/4/2015
In 2015 viert Mieke Pontier haar 50-jarig kunstenaarschap. Kenmerkend voor haar werk is de combinatie van keramiek met glas. Ze verbeeldt de schoonheid van de natuur op een geheel eigen wijze. Tegenstellingen als organisch – geometrisch, transparant – ondoorzichtig, glanzend – mat zien we ook terug in het meer dan manshoge werk dat zij in de keramiekwerkplaats van sundaymorning@ekwc en in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum realiseerde. Door een uitwisseling van deze twee werkplaatsen heeft zij dit grensverleggend werk kunnen maken.
De expositie wordt begeleid door een nieuw te verschijnen boek.

Mieke Pontier: Cloud I, keramiek en glas, 2005; h 27 x b 41 x d 43 cm

Mieke Pontier: Clouds II, glas en keramiek, 2006; h 37 x b 39 x d 16 cm, collectie Glasmuseum Alter Hoff Herding

Mieke Pontier: Melting ice III, gegoten glas en steengoed, 2006; h 14 x ø 31cm

Rogier Martens
11 november 2014 t/m najaar 2015
Een jaar lang is het werk van Rogier Martens in de tuin van het Glasmuseum te zien. Eerst verschijnen in en rondom de kassen zijn bestaande ontwerpen als de Wheelbench, Fruitbowls en Treebench. Vijf Treebenches aan de bomen in de museumtuin nodigen uit tot zitten. Het gebruik van zijn ontwerpen is belangrijk voor Martens. Na deze presentatie komt in het voorjaar De Glazen Boomgaard tot bloei in de museumtuin. Een onderzoeksproject met als vraag: Hoe komt een appel of peer in een fles, hoe ontwikkelt deze zich en kunnen we de groei manipuleren door middel van het bewerken van het glas? In dit project werken de vormgever en het Nationaal Glasmuseum nauw samen met Wageningen University and research Centre.

Rogier Martens
Foto: Martijn Gijsbertsen

Project title: Fruitbowls
Design: Rogier Martens / mogelijk gemaakt door het Fonds BKVB
Client / brand: self intiated / part of the collection of the SHMOG / Shanghai Museum of Glass (CN)
Size: Various
Material: blown glass

Product title: Treebench
Design: Rogier Martens
Client / brand: The Municipality of Amersfoort / AANDEBOOM
Size: 160 x 45 x 45 CM
Material:  Steel and powdercoat, straps and lashings

Product title: Wheelbench
Design: Rogier Martens
Client / brand: Weltevree
Size: 160 x 45 x 45 CM
Material: Oak wood with a built-in wheelbarrow wheel

A.D. Copier, Gero likeurkaraf, ca.1930, foto Erik Rijper

Collectie Highlights
Vanaf 11 november 2014
Collectie Highlights loopt vooruit op 250 jaar Glas in Leerdam, een overkoepelend project van alle glaspartners in Leerdam. Conservator Hélène Besançon selecteerde een aantal belangrijke Leerdamse werken uit de collectie van het Nationaal Glasmuseum. Bijvoorbeeld de zeldzame Gero karaf van A.D. Copier die onlangs via Marktplaats werd aangeboden en met behulp van Vereniging Rembrandt is aangekocht.

Andy Wauman Tasted In The Mouth Of The Rain
25 november 2014 t/m april 2015
Andy Wauman (België, 1975) ziet zichzelf als een poëtisch anarchist. ‘De basis van mijn beeldend werk komt vanuit een schrijverschap. De teksten worden vertaald naar schilderijen, sculpturen en ruimtelijke installaties. Een soort Haiku-achtige poëzie. ‘Tasted In The Mouth Of The Rain’ is hier een perfect voorbeeld van.’ Voor dit werk liet Wauman zich inspireren door de slagregens op de prent Rain at Karasaki (ca. 1835) van de Japanse houtsnedekunstenaar Utagawa Hiroshige (1797-1858). Met deze prent in het achterhoofd maakt Wauman een tweetal installaties in de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. Een zwevend regenwolk van getrokken, zwarte en een tekstueel werk van gefused glas.
 

Utagawa Hiroshige, Rain at Karasaki, houtsnede, ca. 1835

Peter Otto Point Blank
29 november 2014 t/m 19 april 2015
De afgelopen twee jaar heeft beeldend kunstenaar Peter Otto samen met de glasblazers van het Nationaal Glasmuseum beelden van glas gemaakt. Later zijn deze werken ook met andere materialen gecombineerd zoals lood, haren, koper, papier en porselein. In een tijd die bol staat van visuele prikkels ziet Otto het als een uitdaging aan bestaande cliché-beelden een extra betekenis of interpretatie te geven. Kunst is voor Otto niet louter esthetisch, maar meer een uitdaging en een handreiking om na te denken. Het werk Perennial Question of Existence bestaat uit een granaathuls uit 1944, een gebruikte metalen heupprothese en glas.
Peter Otto, Eerste ontwerpschets The Perennial Question of Existence en The Perennial Question of Existence

Peter Otto,The immortal greeting, geblazen glas

Peter Otto: Dawn, geblazen glas

Peter Otto, studio view Munchen, work in progress 2014

Peter Otto, Perennial Question of Existence, granaathuls, gebruikte heupprothese en geblazen glas

De Glasschool - Sybren Valkema-archief Joan Temminck

De Glasschool
29 november 2014 t/m 12 april 2015
In de tentoonstelling De Glasschool zijn voor het eerst de prachtig geslepen en beschilderde Leerdamse glasobjecten uit de periode 1940-1960 samen met de originele ontwerptekeningen te zien. De Glasschool Leerdam is opgericht in 1940 door Nederlands meest beroemde glasontwerper A.D. Copier en heeft belangrijke kunstenaars voortgebracht zoals Floris Meydam en Willem Heesen. Net zoals Sybren Valkema gaven zij later als docent van deze opleiding hun kennis in glasslijpen, graveren en glas decoreren door. De tentoonstelling wordt begeleid door een boek geschreven door Joan Temminck en Laurens Geurtz.
 

Transparant Depot
Het Nationaal Glasmuseum is het eerste museum dat haar depot met meer dan 10.000 glasobjecten voor publiek heeft opengesteld. De inhoud van het depot is flexibel: schenkingen en bruiklenen komen, tijdelijke bruiklenen gaan. Voor velen een feest der herkenning!
 
dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur
zondag van 12.00-17.00 uur
entreeprijzen Glasblazerij en Glasmuseum
zie website
Reserveringen workshops en/of informatie
0345 614 960
 
 
Nationaal Glasmuseum Leerdam
Glasmuseum: Lingedijk 28
Glasblazerij: Zuidwal, centrum Leerdam
+31 (0)345-614960
info@stichtingglas.nl
www.nationaalglasmuseum.nl
www.facebook.com/Glasmuseum
www.twitter.com/glasmuseum

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer