Find

Portret van Pieke Bergmans, 2011.
Foto Mirjam Bleeker

HET NOORDBRABANTS MUSEUM

Nieuw werk van Pieke Bergmans in de solotentoonstelling:
FREEZE
Pieke Bergmans Design
22/8/2014-11/1/2015
 
“Laten zien dat alles anders kan.” Dat is wat Pieke Bergmans nastreeft in haar werk. Met die insteek heeft ze sinds 2006, toen ze doorbrak met haar serie Crystal Virus, bliksemsnel haar naam gevestigd als vormgever. Ook internationaal, zo is ze momenteel Brazil’s Designer of the Year. Vanaf 22 augustus a.s. is een selectie uit haar jonge en verrassende oeuvre te zien in de tentoonstelling Freeze, Pieke Bergmans Design in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Het is Bergmans (1978, Sprang- Capelle) eerste museale solotentoonstelling in Nederland. Ze tekent zelf voor de vormgeving van de expositie. Er is recent, niet eerder getoond werk te zien waaronder de stoel Melted Bronze en naar verwachting het neonlicht Alive.

Posted 21 August 2014

Share this:
|

 
Kenmerkend voor haar manier van werken is dat ze bestaande productietechnieken manipuleert en oprekt om tot nieuwe vormen te komen. Ze werkt niet vanuit vastomlijnde schetsontwerpen maar laat de eigenschappen van het materiaal tijdens het maakproces een grote rol spelen in het uiteindelijke resultaat. Zo ontstaan series waarbinnen elk object uniek is. Bergmans beperkt zich daarbij niet tot één soort materiaal maar werkt met glas, plastic, keramiek, kunststof en metaal.

Pieke Bergmans: installatie Solidified Water
Kijkduin Biennale 2011
Foto: Mirjam Bleeker

Pieke Bergmans studeerde grafisch ontwerp aan AKV/St. Joost in Breda, 3D-design aan ArtEZ in Arnhem, industrieel ontwerpen aan de Design Academy in Eindhoven en product design aan de Royal College of Art in London. Na haar studie opende ze in Amsterdam en Milaan een eigen studio, ook heeft ze een werkplaats in Tilburg. Haar werk is in meerdere internationale museale en privé collecties opgenomen.

Pieke Bergmans
From the sky – Light Blubs, 2011
Glas (Stoel ontwerp Friso Kramer, lamp ontwerp Philips)
Collectie Groninger Museum
Foto Mirjam Bleeker

 
Pieke Bergmans
FrozenI, 2010
Kunststof, hout
Foto Mirjam Bleeker

Pieke Bergmans
Alive, 2014
Neon, glas
Foto Mirjam Bleeker

Pieke Bergmans: D Aliveneon
Foto Mirjam Bleeker

Verrijk je bezoek
Speciaal voor de tentoonstelling maakt filmmaker Pieter van Huystee drie korte filmpjes over Pieke Bergmans werkwijze. Daarnaast verschijnt er bij de tentoonstelling een handzaam gidsje over het werk en de werkwijze van Pieke Bergmans. Deze Verkenner is gratis verkrijgbaar. Daarnaast zullen er producten van Pieke Bergmans te koop zijn in de Museum Shop. Het betreft de keramieke vazen Reunion voor Rosenthal, de bijzettafeltjes Juffertjes voor Gelderland Meubelen en de Error theedoeken gemaakt in samenwerking met het TextielMuseum in Tilburg.

Pieke Bergmans
Water, 2011
Kristal
Foto Mirjam Bleeker

Pieke Bergmans: Melted bronze, 2014
Foto Mirjam Bleeker

Pieke Bergmans i.s.m. Madieke Fleuren
Unlimited Edition, 2007
Steengoed
Foto Mirjam Bleeker

Pieke Bergmans
Imbalance. 2014
Keramiek
Foto Mirjam Bleeker

Crystal Virus/Vitra Virus
Foto Mirjam Bleeker

Voor design naar Den Bosch
Het Noordbrabants Museum biedt hedendaags Brabants design op verschillende manieren een platform. Zo is Freeze, Pieke Bergmans Design de tweede tentoonstelling in een meerjarige serie die in 2013 werd afgetrapt door Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk. Ook is Brabants design sinds een paar jaar een verzamelgebied voor het museum. Inmiddels maakt werk van Studio Job, Maarten Baas en Kiki van Eijk onderdeel uit van de collectie.
Daarnaast zijn er unieke collecties sieraden en keramiek te zien in Het Stedelijk Museum ’s- Hertogenbosch, dat naast Het Noordbrabants Museum is te vinden in het Bossche Museumkwartier.
Over Pieke Bergmans: http://www.piekebergmans.com
 
Het Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
NL-5211 HT ’s-Hertogenbosch
+31 (0)73-6877877
info@hnbm.nl
http://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Pieke Bergmans, Crystal Virus, 2007. Pieke Bergmans, Vapor I, 2013.
Foto Mirjam Bleeker

Pieke Bergmans
Crystal Virus, 2007
Kristal, hout (Zigzagstoel, ontwerp Gerrit Rietveld)
Foto Mirjam Bleeker

Pieke Bergmans
Crystal Virus, 2007
Kristal, gelakt metaal (Bertoia Side Chair, ontwerp Harry Bertoia)
Foto Mirjam Bleeker

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer