Find

Mariken Dumon: Zonder titel, 2010; geblazen glas, nylon draad, wijn; 75,3 x 13,5 cm
Foto: Lieven Herreman

BERNARDINE DE NEEVE-PRIJS 2015

De winnaar van de Bernardine de Neeveprijs 2011 was Mariken Dumon. Ze zei er destijds dit over:
“Voor de Bernardine de Neeveprijs heb ik in Leerdam cilinders en wijnglazen geblazen. In dit werk worden ambacht en design samengevoegd. In ieder geval ga ik verder op mijn recente werk, komvormen, waarin ik wijn heb geschonken: zowel technisch, formeel als inhoudelijk verwijst dit werk naar het grootse en sublieme. Misschien heeft het wel iets sacraals. Altijd staat het glas of de cilinder in relatie tot andere dingen. Door het toevoegen van de wijn krijgt het werk een bijzondere gelaagdheid, niet alleen visueel maar ook aan betekenissen. Een wijnglas is immers zeer functioneel, maar tegelijk verwijst de wijn ook naar het lijden van Christus.” 

Posted 23 March 2014

Share this:
|

In 2014/2015 zal voor de zevende maal de Bernardine de Neeve-prijs worden uitgereikt. Deze prijs is ingesteld door de Vereniging van Vrienden van Modern Glas en is een eerbetoon aan de eerste hoofdconservator kunstnijverheid van Museum Boijmans Van Beuningen, mevrouw Bernardine de Neeve (1915-1996).

De prijs is bedoeld als stimuleringsprijs ten behoeve van de artistieke ontwikkeling van kunstenaars uit Nederland of België die met glas werken. De prijs wordt uitgereikt aan een kunstenaar die een vernieuwende of een eigen en verrassende kijk heeft op glas, glas op artistieke grondslag promoot en met zijn/haar werk een brug slaat tussen de discipline glaskunst en de hedendaagse kunst.
Deelname staat open voor kunstenaars en designers die met glas werken uit Nederland en België.

Belangstellenden kunnen een voorstel voor een nieuw werk indienen onder de volgende voorwaarden:
1. Gevraagd wordt een recent werk (2013 of 14) of een nieuw te maken werk aan te melden. Fotografeer dit werk van verschillende kanten en geef in maximaal 250 woorden aan wat de inhoud en bedoeling van het werk is. Zet het geheel (maximaal vijf hr-foto’s, statement of heldere beschrijving van het werk en een korte cv met geboortejaar en -plaats, opleiding(en), complete adres, website) op een usb-stick en stuur dit naar: Secretariaat Bernardine de Neeve-prijs 2015, De Bongerd 70, 4213 CZ Dalem. Dit materiaal moet 1 juli 2014 binnen zijn.
2. Aan de hand van het ingezonden beeldmateriaal zal een deskundige en onafhankelijke jury eind juli/begin augustus maximaal 15 kunstenaars selecteren die hun werk exposeren in een aparte zaal van Het Dak tijdens de Internationale Glaskunstbeurs Leerdam op 12, 13 en 14 september 2014. De jury bestaat uit Hélène Besançon (conservator Nationaal Glasmuseum Leerdam), Jeroen Maes (artistiek leider Het Glazen Huis Lommel) en Annelien van Kempen (glaskunstenaar en manager in de glasindustrie) onder voorzitterschap van Han de Kluijver (architect, glaskunstenaar en bestuurslid VVMG, geen stemrecht). De geselecteerde kunstenaars worden opgenomen in een apart katern van het septembernummer van het tijdschrift Fjoezzz (3-2014).
3. Tijdens de tentoonstelling in Het Dak kiest dezelfde jury drie genomineerden voor de Bernardine de Neeve-prijs. Deze genomineerden ontvangen een werkbudget van maximaal € 2000,- p.p. om nieuw werk te maken of bestaande ideeën uit te werken en zich voor te bereiden op een eindpresentatie op een nader bekend te maken tentoonstellingslocatie in het voorjaar van 2015.
4. Een van de drie genomineerden wordt de winnaar van de Bernardine de Neeve-prijs 2015. Deze winnaar wordt aangewezen door een ANDERE, nog nader bekend te maken jury. De drie genomineerden zullen publicitaire aandacht krijgen in Fjoezzz 2-2015. De prijs bestaat uit een bedrag van € 5.000,-. Definitieve informatie over locatie en nieuwe jury wordt gepubliceerd in Fjoezzz 4-2014 (december). 

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer