Find

DIT IS MEESTERLIJK

- TRADITIONEEL VAKWERK ALS INSPIRATIE VOOR HEDENDAAGSE VORMGEVERS

Jan Jaap Knol, Nicole Uniquole, Jeroen Junte, Reinildis van Dithuyzen en Mienke Simon Thomas

Tijdens de perspreview op vrijdag 29 november 2013 werd het boek Dit is Meesterlijk - Traditioneel vakwerk als inspiratie voor hedendaagse vormgevers gepresenteerd. Nicole Uniquole maakte het boek met ondersteuning van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het boek is rijk geïllustreerd met historisch en hedendaags beeldmateriaal, integraal gebonden en heeft een leeslintje.
Te bestellen: http://shop.meesterlijk.nu/Het-boek-Dit-is-Meesterlijk.html

Posted 9 December 2013

Share this:
|

Het prachtig gemaakte boek was te koop tijdens de beurs Meesterlijk in Amsterdam. Met toevoeging van prachtige foto’s van werk uit de Koninklijke verzameling Den Haag, worden de deelnemers van de beurs voorgesteld. Foto op cover: Sieraad van Emma, Koningin der Nederlanden, gemaakt door Oscar Massin, 1879. Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau.

Na een Glossarium waarin de ambachten in alfabetische volgorde kort – maar niet altijd helemaal correct – worden beschreven, volgen essays door Jan Jaap Knol, Directeur Fonds voor Cultuur­participatie, met Lofzang op het Ambacht; Nicole Uniquole, zelfstandig tentoonstellings­maker, initiatiefnemer en Art Director Meesterlijk – design en ambacht, met Kiezen voor Vakwerk; Jeroen Junte, designciriticus, met Ik maak dus ik ben; Reinildis van Dithuyzen, historica, met Meesterlijk Ambacht, en Mienke Simon Thomas, senior conservator Toegepaste Kunst en Vormgeving, met Handgemaakt Lang Leve het Ambacht.

Tussen ambachten als klompenmaken, hoedenmaken, houtbewerken, edelsmeden, beenbewerken, schoenmaken, leerlooien, zilversmeden en bijvoorbeeld wolvilten, werd glas goed vertegenwoordigd door Bibi Smit (glasblazen), Bernard Heesen (glasblazen), Roel Hildebrand (glas-in-loodzetten), Bertus Fridael (metaalbewerken en glasblazen), Carina Riezebos (glasblazen), Esther Derkx en René van Doorn (materiaalbewerken/-verwerken), Rogier Martens (glasblazen), Foekje Fleur (glasblazen), leerlingen van Sint Lucas (verschillende ambachten) en Fabien Franzen (glasblazen en houtbewerken). Alle deelnemers zijn te zien: meesterlijk.nu/inhoud.php?p=19

Dit boek is helaas alleen in het Nederlands geschreven, want het biedt, net als de beurs zelf, veel stof tot nadenken en discussie zoals over de plaats van ambachten in de huidige tijd, waar de grenzen zijn tussen ambachten, kunstambachten en design en of de indeling naar ambachten een meerwaarde geeft aan producten die men tegen kan komen op designbeurzen, kunstmusea of glasgalerieën.
Meer informatie: uniquole.nl en meesterlijk.nu
Angela van der Burght

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer