Find

COMENIUS MUSEUM

Het Comenius Museum is gewijd aan het leven en het werk van de beroemde Tsjechische geleerde Jan Amos Comenius (1592-1670) die in Naarden is begraven.
Het museum en de laatste rustplaats van Comenius bevinden zich in een voormalig klooster in de vesting van Naarden.

Posted 19 October 2013

Share this:
|

Het Labyrint der wereld ...
18/10-30/3/2014

In deze tentoonstelling zijn werken te zien van kunstenaars uit Tsjechië en Nederland die zich hebben laten inspireren door het beroemde boek van Comenius 'Het labyrinth der wereld en het paradijs des harten'.

Dit boek schreef Comenius in 1626 toen hij tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) vanwege zijn godsdienstige en politieke opvattingen moest onderduiken. Zijn verdriet en frustratie schreef hij van zich af in dit boek waarin hij een pelgrim door de wereld laat reizen op zoek naar zijn bestemming.

Comenius stelt de wereld voor als een fictieve stad waar de gidsen Alweter en Verblinding de pelgrim doorheen leiden. Van de gids Verblinding krijgt hij een bril op. De brillenglazen zijn gemaakt van Vooroordeel en het montuur van Gewoonte. Deze bril staat gelukkig enigszins scheef, waardoor de pelgrim er onderdoor kan kijken en in staat is alles zuiver en in de natuurlijke vorm te zien.

De pelgrim ziet een zelfgenoegzame corrupte maatschappij en de leegheid van het doen en laten van de mensen. Hij doorziet de gebrekkigheid van het sociale bestel, de veruiterlijking van het religieuze leven, de onwaarachtigheid in de politiek en in de menselijke relaties. Hij ontmoet wreedheid, geweld en wanorde: een labyrint waarin de zoeker naar licht dreigt te verstikken.

De pelgrim maakt zich los van Alweter en Verblinding en ontvlucht de wereld. Hij keert in tot zijn eigen hart, door overgave aan Christus. De pelgrim krijgt nu een andere bril: het montuur is Gods Woord en het glas is de Heilige Geest. In het hart ontmoet de mens zichzelf naar zijn ware wezen in de volledige overgave aan God.

Het boek behoort tot de grote werken uit de wereldliteratuur en is in tal van talen vertaald.

See for Czech text the website:

Comenius Museum
Kloosterstraat 33
NL-1411 RS Naarden
+31 (0)35-6943045
info@comeniusmuseum.nl
http://www.comeniusmuseum.nl

Click here to download the file "Labyrint.pdf".
article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer