Find

Discovery Festival
Foto: Julie Hrudrova

DISCOVERY FESTIVAL

Wetenschappelijke, muzikale en artistieke experimenten in drie steden tegelijk
Één festival, één nacht, drie steden: op vrijdag 27 september staat Discovery Festival in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam.

Posted 20 June 2013

Share this:
|

DISCOVERY FESTIVAL AMSTERDAM

Discovery Festival omarmt de chaos

Wetenschappelijke, muzikale en artistieke experimenten in drie steden tegelijk


27/9

Één festival, één nacht, drie steden: op vrijdag 27 september staat Discovery Festival in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Dit vooruitstrevende nachtfestival draait om de kick die je krijgt als je nieuwe dingen ontdekt. Vanuit het thema No Order omarmen we de chaos en kijken van daaruit naar scenario’s voor de toekomst. Nieuwe wetenschap, nieuwe kunst, design en muziek; Discovery Festival betreedt spannende wegen en smeedt unieke dwarsverbanden.

Met in drie steden een programmering vol experimenten, optredens en kunstwerken die jou omver doen blazen, op nieuwe ideeën brengen, of op je zijn minst achter je oren laten krabben.

Feest-met-inhoud
Samen met wetenschappers, kunstenaars, muzikanten, dj’s en bezoekers zet Discovery Festival een verrassend goed feest-met-inhoud neer. Het publiek wordt als proefpersoon betrokken bij live wetenschappelijke experimenten van jonge wetenschappers met vernieuwende ideeën. In elke stad staan interactieve exposities op het grensvlak tussen beeldende kunst, design en wetenschap. Daarnaast is Discovery Festival een feest, waarbij op verschillende podia tot laat in de nacht muzikanten en dj’s staan geprogrammeerd. De programmering is avontuurlijk en dansbaar, de voorgaande jaren danste het publiek bijvoorbeeld op o.a. op DJ Rustie, Martyn, C-Mon & Kypski, Palmbomen, Nobody Beats the Drums en Cinnaman.

No Order
Discovery Festival zal dit jaar voor het eerst werken met een overkoepelend thema: No Order. Als mens zoeken we van nature naar orde in de chaos. We hechten aan een gevoel van controle en duidelijkheid. De werkelijkheid is echter niet duidelijk – en we hebben haar ook niet onder controle. Onderzoekers, wetenschappers, kunstenaars en ontwerpers weten dat. Ze tasten vaak in het duister, improviseren, en proberen signaal van ruis te onderscheiden. Grenzen tussen verschillende werkvelden vervagen en overlappen elkaar, ontwerpers vinden nieuwe materialen uit, technologen baseren hun
systemen steeds meer op de natuur. Discovery Festival omarmt de chaos en slaat dwarsverbanden tussen nieuwe wetenschap, kunst, design en muziek.

3 steden
Discovery Festival vindt plaats in drie steden; In Amsterdam verhuist het festival dit jaar voor het eerst naar De Verdieping en club TrouwAmsterdam, en wordt het kunstprogramma door Transnatural geprogrammeerd. In Eindhoven zijn STRP en de Technische Universiteit Eindhoven de initiatiefnemers en in Rotterdam zijn Erasmus MC en Stichting Science Street verantwoordelijk voor de organisatie.

Facts
Vrijdag 27 september
Discovery Festival Amsterdam: TrouwAmsterdam & de Verdieping, Amsterdam
28 september: Discovery Festival Eindhoven: MU Strijp-S, Eindhoven,
http://www.discoveryfestival.nl/eindhoven
Discovery Festival Rotterdam: Museumpark & Onderwijscentrum ErasmusMC
Variabele aanvangstijden en toegangsprijzen, voor studenten en CJP-pashouders geldt een gereduceerd tarief. De voorverkoop start medio
augustus.

In het Klokgebouw op Strijp-S zijn o.a. te zien:

PRIMEUR: COMPOSING LIFE
Kunstenaars, muzikanten en professoren steken de koppen bijeen om te onderzoeken of je leven kan componeren met met behulp van muziek. Heeft muziek invloed op de manier waarop celweefsel zich ontwikkelt? En begrijpen cellen eigenlijk wel het concept van goede en slechte muzieksmaak? Deze vragen onderzoeken Jalila Essaïdi van BioArt Laboratories en professor Carlijn Bouten van de TU/e met behulp van Brabants muzikale trots DJ Jameszoo. Hij maakt speciaal voor de gelegenheid een nieuw muziekstuk dat Didier Scheffers vertaalt in pulserende laserstralen en afvuurt op een petrieschaaltje met cellen. Daarna wordt gemonitord wat voor effect dat op hun ontwikkeling heeft. Wij zijn in ieder geval gruwelijk benieuwd wat voor soort leven voortkomt uit Jameszoo’s hortende en stotende struikelbeats, jazzsamples, bleeps en synthmelodieën…

TRUE HOLOGRAM
Een echte hologram op STRP meets Discovery Festival? Jazeker! Tomás Navarro vond een “optisch-bedrog installatie” uit waarin licht, transparante foto’s, lenzen en rook samen een 3D weergave vormen. True Hologram combineert in één projectie 12 foto’s van één onderwerp gemaakt vanuit 12 verschillende hoeken. Vervolgens zie jij een hologram zweven in een kolom van koude mist.

Doordat de projectie van True Hologram geen achtergrond nodig heeft om waargenomen te worden, is deze installatie veel meer dan een sterk staaltje van technisch inzicht alleen. Het is een onderzoek naar mogelijkheden van projectie en een artistieke en intuïtatieve verkenning van cinematografie in de toekomst. De installatie is ook technisch baanbrekend, doordat het apparaat doe-het-zelf-methodes, een betaalbare aanpak van 3D beeld en duurzame technologie combineert.


Meer informatie: www.discoveryfestival.nl

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer