Find

Uitgever De Bezige Bij >
https://www.debezigebij.nl
HARDCOVER
Nederlandstalig
ISBN : 9789403118505
Pagina's : 480
Gewicht : 877 gr
237 mm x 162 mm x 41 mm
1e editie
€ 34,99

DE EEUW VAN GISÈLE

- Mythe en werkelijkheid van een kunstenares

Annet Mooij

Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912-2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, woonde als kind op katholieke kostscholen en in een kasteel met zeventig kamers. Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan en een leven vol bijzondere vriendschappen en liefdes. Ze trouwde met oud-burgemeester Arnold d’Ailly en verbond haar lot aan de mysterieuze Duitse dichter Wolfgang Frommel en zijn schare jonge vrienden, die zij tijdens de bezetting onderdak verleende in haar kleine Amsterdamse bovenwoning. Na de oorlog ontstond hieruit Castrum Peregrini, een exclusief, met veel geheimzinnigheid omgeven uitgevershuis, Gisèles eigen Herengrachtfamilie.
 
Zelf presenteerde Gisèle haar leven met succes als een sprookje. Maar hoe zag de werkelijkheid achter de fraaie façade eruit? Hoe hield deze vrijgevochten schilderes zich staande in de vrouwvijandige gemeenschap die Castrum Peregrini destijds was? In De eeuw van Gisèle reconstrueert Annet Mooij met gevoel en oog voor detail een veelbewogen en fascinerend leven.

Annet Mooij (1961) is biograaf en zelfstandig onderzoeker. Ze schreef onder meer De polsslag van de stad. 350 jaar academische geneeskunde in Amsterdam (1999), De strijd om de Februaristaking (2006), De onzichtbare vijand. Over de strijd tegen infectieziekten (2007) en Dag in dag uit. Een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980 (2011).

De eeuw van Gisèle - Mythe en werkelijkheid van een kunstenares', en vooral over de relatie van de jonge Gisèle van Waterschoot van der Gracht met haar leermeester en minnaar Joep Nicolas. 
 
Zie de tentoonstelling Panorama Joep Nicolas in het Historiehuis te Roermond in de Agenda>

Posted 12 November 2018

Share this:
|

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer