Find

Christine Vanoppen; Sint Laurentiuskerk, work in progress
Glasvenster Mattheus

GLASRAMEN IN DE SINT-LAURENTIUSKERK te 2018 ANTWERPEN

Sinds de bouw van de St.-Laurentiuskerk begin jaren 30 van de vorige eeuw zijn er al verschillende glaskunstenaars aan het werk geweest om deze neo-byzantijnse kerk te verfraaien.
Kunstenaars als o.a. Joan Collette, Frans Slijpen en in 2009 Joost Caen, om maar enkele te noemen.
Jubilea zijn hier dikwijls de gelegenheid tot het plaatsen van kunstglasramen. Zo was de 300ste verjaardag van de parochie een aanleiding tot het plaatsen van grote kunstglasramen in de kerk. Ze stelden beide een voorstelling van het Offer voor. Het Offer dat centraal staat in onze kerk, met ook het altaar in het centrum van de kerk. Deze ramen stellen het Laatste Avondmaal en de Kruisdood op Golgotha voor.

Posted 23 July 2018

Share this:
|

Bij 350 jaar parochie en 75 jaar kerk was het de beurt aan Joost Caen om een nieuw raam te ontwerpen voor de voormalige doopkapel, nu kapel voor allerlei diensten in beperkte groep o.a. uitvaarten, zaterdagavondmis en ook dopen.

Het thema van deze ramen is de verrijzenis, het feest van Pasen met vuur en water, beide gewijd in de Paasviering.

Bij de restauratie van het eerste fase van de kerk kwam de gedachte naar voor om nog vier raampartijen met kunstglasramen te laten ontwerpen. De secretaris van de kerkraad en de pastorale verantwoordelijke komen tot een akkoord om Mevr. Christine Vanoppen de opdracht toe te vertrouwen.

Ze zouden de vier Evangelisten voorstellen. Het ontwerp werd voorgelegd aan het parochieteam en mensen vanuit de parochie. Er werd gekozen voor de twee ramen vooraan in de kerk te laten uitvoeren. Dus twee Evangelisten i.p.v. de vier. Het werd iets totaal anders dan de gewone glasramen, glas in lood met een tekening erop aangebracht.

Er werd gekozen voor mond geblazen glas dat gedeeltelijk gezandstraald is zodat een gedeeltelijke matte achtergrond ontstond bij het eindresultaat en heldere partijen. Naargelang de Evangelist was de ene hoofdkleur rood ( Lucas- de kracht van de sterke stier- Laurentiuskant-vuur) en het tweede raam  ultramarijn blauw ( Mattheus-de Mens-Mariazijde-water), dat in strips van mond geblazen gekleurd glas werden aangebracht. Ook loden lijnen accentueren de tekening die kracht en dynamiek uitstralen. Het is dus geen glas in lood maar glas met lood.

Het nieuwe ontwerp en aparte technieken maken dit ontwerp van glaskunstenares Christine Vanoppen tot een verrijking van ons glaspatrimonium van de St.-Laurentiuskerk.

Zo komen met aloude technieken toch moderne kunstuitdrukkingen in onze kerk binnen.   
Zoals in 2009 de Glasmalerei Peters Studios actief was voor het kunstglasraam van de heer Joost Caen, was deze firma dat ook nu bij de restauratie van de reeds bestaande ramen én de uitvoering van de nu geplaatste kunstwerken van Vanoppen. De restauratie van de glasramen en het plaatsen van beschermingsglas aan de buitenkant, gaven ons de aanleiding om deze nieuwe kunstwerken te plaatsen i.p.v. het  vroegere bubbeltjesglas. Het is de verwachting dat volgende maand alle vensters geplaatst zullen zijn.

Met de 359ste verjaardag van de parochie buiten de muren van de stad, kunnen een gemeenschap en besturen van kerk en parochie nog hun vitaliteit tonen om een levend teken te zijn van Kerk in deze geseculariseerde wereld. Jozef Van Glabbeek, Pastoraal verandwoordelijke.  

Christine Vanoppen:
http://www.christinevanoppen.be
 
SINT LAURENTIUSKERK
Van Schoonbekestraat 155
2018 Antwerpen, België
http://www.st-laurentius-antw.net
 
GLASMALEREI PETERS STUDIOS
Am Hilligenbusch 23 - 27, 33098 Paderborn, Germany
+49 (0)5251 160970
peters-studios.com
 

Christine Vanoppen: Sint Larentiuskerk, glasvenster Lucas

Christine Vanoppen: detail glasvenster Lucas

Christine Vanoppen: detail glasvenster Mattheus

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer