Find

Saskia Noor van Imhoff, #+23.00, Stedelijk Museum Amsterdam, 2016. Photo: Gert Jan van Rooij. ©Galerie Fons Welters

WINNAAR ABN AMRO KUNSTPRIJS 2017 BEKEND

Vandaag is bekendgemaakt dat de zevende editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Saskia Noor van Imhoff (Mission, Canada, 1982). Later dit jaar krijgt zij, als onderdeel van de prijs, een solotentoonstelling in de Hermitage Amsterdam.

Posted 24 March 2017

Share this:
|

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs kiest met Saskia Noor van Imhoff voor een kunstenaar die op eigenzinnige wijze haar omgeving onderzoekt en daarbij onverwachte verbanden legt. In haar ruimtelijke installaties speelt het proces van ordenen, tentoonstellen en archiveren van kunst een centrale rol. Mede door haar sterke gevoel voor materiaal en compositie weet ze haar ideeën verrassend en aantrekkelijk te verbeelden. ‘Ik ben archeoloog van mijn eigen werk’, heeft Van Imhoff eens gezegd. Daarmee doelde ze op het feit dat ze haar eigen werk, werk van anderen dat ze in haar installaties opneemt, maar ook de context waarin ze het presenteert, steeds opnieuw bevraagt. Hierdoor is Van Imhoffs werk voortdurend in ontwikkeling. De jury bewondert het werk van Van Imhoff vanwege het gelaagde, originele en speelse karakter. Door beelden te reproduceren en te manipuleren, bestaande situaties opnieuw te ordenen én slim in te grijpen in de architectuur stuurt ze de blik van de toeschouwer. Bovendien zijn haar locatie-specifieke installaties waarin bijvoorbeeld luchtbevochtigers en klimaatsystemen zijn verwerkt, een impliciet commentaar op het gedrag van de mens en onze neiging tot rubriceren en bewaren. De jury heeft gezocht naar een uitgesproken talent in Nederland dat zich op een interessante manier ontwikkelt en voor wie de toekenning van de prijs van betekenis kan zijn bij de volgende stappen in zijn of haar carrière. De kwaliteit en eigenheid van het werk vormden daarbij leidende criteria. Met Saskia Noor van Imhoff is gekozen voor een kunstenaar die vragen stelt over onze cultuur van behouden en conserveren en deze thema’s op een geheel eigen, actuele manier verbeeldt. De kunstenaar heeft haar werk getoond in belangrijke tentoonstellingen in Nederland en het buitenland, maar haar werk is nog relatief onbekend bij het brede Nederlandse publiek.
 
Saskia Noor van Imhoff studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (2004-2008) en was deelnemer aan De Ateliers aldaar (2010-2012). Sindsdien is haar werk te zien geweest in diverse solo- en groepstentoonstellingen in onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam en kunstcentrum De Appel (2016), op de Gwangju Biennale in Gwangju, Zuid-Korea (2015) en in Galerie Fons Welters in Amsterdam (2013). Van Imhoffs werk bevindt zich in belangrijke collecties, waaronder die van het Stedelijk Museum, Museum Voorlinden in Wassenaar en de Verbeke Foundation in Kemzeke, België.
 
ABN AMRO Kunstprijs 2017
De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2017 bestond uit Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck Academie Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMROkunstcollectie), Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam), Berend Strik (beeldend kunstenaar) en Silvia Zonneveld (Managing Director ABN AMRO MeesPierson / Private Wealth Management). De ABN AMRO Kunstprijs werd tijdens de eerste vier edities uitgereikt aan uit het buitenland afkomstige kunstenaars in Nederland: Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007). In 2015 is de ABN AMRO Kunstprijs voortgezet als stimuleringsprijs voor getalenteerde kunstenaars in Nederland. De vijfde editie werd in 2015 gewonnen door Melvin Moti (1977, Rotterdam) en de zesde editie in 2016 door Marijn van Kreij (1978, Middelrode). De winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam en een presentatie op het hoofdkantoor van ABN AMRO, inclusief een publicatie, en een geldbedrag van 10.000 euro. Tevens wordt werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO-kunstcollectie.
 
ABN AMRO ‘Partner van de Toekomst’
ABN AMRO is sinds 2004 hoofdsponsor van de Hermitage Amsterdam en is trots op deze langdurige samenwerking, die tot doel heeft kunst en cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken. De ABN AMRO Kunstprijs valt binnen het sponsorbeleid ‘Partner van de Toekomst’, dat zich richt op talentontwikkeling. ABN AMRO wil mensen helpen bij het ontdekken van hun talenten en het waarmaken van hun ambities in de domeinen sport, kunst en cultuur en ondernemerschap. Met de kunstprijs wil de bank talentvolle kunstenaars mogelijkheden bieden zich verder te ontwikkelen en hun een podium geven om een breed publiek te bereiken.
 
Hermitage Amsterdam
De Hermitage Amsterdam organiseert tweemaal per jaar een tentoonstelling van werken uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg. Daarnaast biedt zij onderdak aan andere bijzondere museale collecties. Sinds 2014 is Hollanders van de Gouden Eeuw te zien, uit de collectie van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum. Sinds 2015 is tevens elk jaar de expositie te zien van de winnaar van de kunstprijs van ABN AMRO. In 2016 opende ook het Outsider Art Museum, met werken uit de collectie van museum het Dolhuys in Haarlem.
 
Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam: ‘Wij zijn verheugd dit jaar opnieuw de expositie van de winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs te mogen faciliteren. Ontwikkeling van talent is een van onze pijlers: sinds 2009 bieden we gratis, continu kunstonderwijs in de Hermitage voor Kinderen. Saskia Noor van Imhoff is een bijzonder en eigenzinnig talent. We zijn nieuwsgierig naar de werken die ze in deze nieuwe context zal realiseren.’ De tentoonstelling Reclining Nude with a Man Playing the Guitar van Marijn van Kreij, winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs 2016, is nog tot en met 28 mei 2017 te zien in Hermitage Amsterdam. De bijbehorende publicatie is geselecteerd voor de Best Verzorgde Boeken 2016 en wordt in september opgenomen in de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Voor meer informatie: www.hermitage.nl/nl/tentoonstellingen/abnamro_kunstprijs/persbericht.htm.   

In November 2017 an exhibition of her work, which is part of the prize, will open at the Hermitage Amsterdam.
 
Hermitage Amsterdam
hermitage.nl
 
De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Cultureel ondernemerschap zit in onze genen en dat is mede mogelijk gemaakt door onze sponsors. Voor de volledige lijst van onze sponsors, zie hermitage.nl/nl/steun_ons.

Saskia Noor van Imhoff, installation view
#+21.00, De Appel, Amsterdam, 2016.
Foto: Gert Jan van Rooij

v.l.n.r.: Lex ter Braak, juryvoorzitter en directeur Jan van Eyck Academie Maastricht; Danila Cahen, curator kunstcollectie ABN AMRO; Saskia Noor van Imhoff, winnaar ABN AMRO Kunstprijs 2017 en Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam
Foto Janiek Dam

Saskia Noor van Imhoff, #+14.08¹, 2013.
Foto: Gert Jan van Rooij

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer