Find

L'Uomo volante
Foto: Wim Riemens’

CELLULOID AVOND MARINUS BOEZEM

-Filmvertoning met werk van Marinus Boezem

Op 28 januari 2017 vindt in de Oude Kerk te Amsterdam een celluloid filmavond plaats in aansluiting op de tentoonstelling ‘Marinus Boezem’ die nog loopt tot en met 26 maart 2017. Vanaf acht uur ‘s avonds, wanneer het binnen in de kerk stil en donker is geworden, verschijnen projecties op de hoge muren. Het programma omvat meerdere films van Boezem.

Posted 10 January 2017

Share this:
|

Het werk van Boezem, die in de jaren zestig de conceptuele kunst op de Nederlandse kaart zette, typeert zich door een zekere lichtheid. Hij werkt met ongebruikelijke non-materialen als wind, lucht en transparantie. Deze ongewone materiaalkeuze manifesteert zich ook in zijn films. In Het beademen van de beeldbuis (1971) kijkt Boezem de toeschouwer aan; hij laat zijn eigen beeld vervagen door de beeldbuis te beademen en staart vervolgens in de camera totdat het scherm weer helder is. Deze en andere films waaronder l'Uomo Volante (1979), Hooglandse kerk (1971) en een registratie van de re-enactment l'Uomo Volante (14 januari a.s.), worden vertoond in de Oude Kerk.
 
Na de celluloid filmvertoningen gaat Marian Cousijn (curatorial fellow Tate Modern) in gesprek met Lorenzo Benedetti (curator Kunstmuseum Sankt Gallen) en Jaap Guldemond (director of exhibitions EYE Filmmuseum) over de rol van film in het werk van Marinus Boezem.
 
Marinus Boezem in de Oude Kerk
Voor de Oude Kerk ontwikkelde Marinus Boezem maar liefst vijf nieuwe werken. De kunstenaar realiseerde onder meer een verticaal labyrint, waarin we als bezoeker verschijnen en verdwijnen. Boezem ontwikkelde ideeën die in het gotische kerkgebouw samenkomen. In zijn ogen symboliseert dit gebouw met zijn verticale structuur onder meer de wens van de mens om op te stijgen en het aardse te verlaten. Zo brengt een 15 meter hoge lift, als deus ex machina (Latijn: god uit een machine), je tot aan de nok van de kerk. Op deze duizelingwekkende hoogte zie je de monumentale Oude Kerk vanuit een heel nieuw perspectief.
 
Op 14 januari 2017 vindt een re-enactment plaats van l'Umo Volante. Om 14:00 uur is deze bekende performance, een van Boezems belangrijkste werken, na 37 jaar nogmaals te ervaren in het bijzijn van de kunstenaar.
 
Celluloid filmavond 28 januari 2017, 20.00 uur
Oude Kerk, Oudekerksplein (de Wallen), Amsterdam
 
Prijs: € 10,- (museumkaart, vrienden van de Oude Kerk, ICOM card, I Amsterdam city card, stadspas vrij entree)
 
Tentoonstelling: dagelijks 10.00 - 18.00 uur m.u.v. zondag 13.00 - 17:30 uur 

Zie de Agenda Textile is more!>

De celluloid filmavond wordt georganiseerd i.s.m. EYE Filmmuseum.

OUDE KERK
oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam, the Netherlands
+31 (0)20 - 625 82 84
info@oudekerk.nl
http://www.oudekerk.nl

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer