Find

Jan Koen Lomans en Marc Mulders: Cosmic Garden, 2016

THE COSMIC GARDEN

Marc Mulders

22/10/2016-2/4/2017  

Tijdens DDW 2016, zal nogmaals de ruimten rond de binnenplaats worden gevuld met hedendaags design, zoals werk van DDW ambassadeur Maarten Baas, Marc Mulders, Bernhard Lenger, Jan Koen Lomans, Crafts Council, de genomineerden voor de New Material Award 2016en Kazerne Young.                         

Posted 28 October 2016

Share this:
|

Op de zolder van de Kazerne presenteren Jan Koen Lomans en Marc Mulders hun recente samenwerkingsproject de installatie ‘THE COSMIC GARDEN’.

Jan Koen Lomans en Marc Mulders: Cosmic Garden, 2016

Beiden vanuit een gezamenlijk leidmotief, de loop van de natuur, transformatie.
Zo zoeken zij naar een verbeelding van de kosmische cyclus, de cyclus die het universum vormt en waaruit weer de aarde is ontstaan, en uiteindelijk wijzelf.
 
Lomans: ‘Waar betekenisvol toeval gedijt en de zwaartekracht werkt. Daar ontstaat wat voor ons nu allen aanwezig is. Het is een gevolg van gassen van helium en waterstof, die zich door de zwaartekracht lieten boetseren tot nieuwe vormen en waaruit het universum zijn oorsprong begon.’
 
Lomans toont alchemistisch gevormde kosmische stelsels. Door het samenbrengen en fusen van glas, textiel en grafiet. Mulders’ gebrandschilderde ‘uitsneden’ van de sterrennacht rondom een mandala in het hart van een roosvenster, van de kosmische tuin.
Zo vormen verbeeldingen van chaotische sterrenstelsels, gaswolken en clusters en kleurrijke mandala’s als planetaire ringen, de kosmische tuin.

Jan Koen Lomans: Cosmic Garden, 2016

Marc Mulders: Cosmic Garden, 2016

De installatie bestaat uit een aantal cirkels, universums, die ieder een eigen kleur belichamen. De grootste cirkel, heeft een doorsnede van 3,5 meter, en de vorm van een roosvenster, dat volgens Mulders gezien kan worden als een westerse Mandala: ‘Elke cultuur schept tekens voor oefening in meditatie en contemplatie in de vorm, de stroming en uitstraling van een mandala.’
 
Op perkament, in het zand, in steen zijn mandala’s geschreven, getekend gegraveerd. In de westerse cultuur kun je zeggen dat het roosvenster in de kathedraal een mandala presenteert, en wel ‘uit licht’ geboetseerd.
Het feest van de fonkeling, het oplichten, de schittering van een glas-in-lood-roosvenster doet denken aan een dauwdruppel of de sterrenacht; de mandala vertegenwoordigt de allesomvattende ruimtelijkheid, en is de verbinding tussen de micro- en de macrohkosmos; van atoom tot universum.’

KAZERNE
Paradijslaan 8
5611 KN Eindhoven, Nederland
+31 (0)40-304 1388
kazerne.com

Jan Koen Lomans en Marc Mulders: Cosmic Garden, 2016

Jan Koen Lomans en Marc Mulders: Cosmic Garden, 2016

Jan Koen Lomans en Marc Mulders: Cosmic Garden, 2016

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer