Find

Ringsteen van rode jaspis met een verwijzing naar de stichting van Rome. Afgebeeld zijn Mars en Rhea Silvia, de ouders van de stichters van Rome: Romulus en Remus (2de eeuw na Chr., collectie; Rijksmuseum van Oudheden)

RIJKSMUSEUM VAN OUDHEDEN

-Keynote-lezing door Prof. Martin Henig

2 november 2016
Aanvang: 20.00 (zaal open 19.30)
Locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden
Kosten: gratis
Voertaal: Engels
Aanmelden: stuur een e-mail aan conference@rmo.nl

Posted 21 October 2016

Share this:
|

Romeinse gemmen
 
Prof. Martin Henig geeft de keynote-lezing die voorafgaat aan het congres From cylinder seals to Lippert’s dactyliotheca in het Rijksmuseum van Oudheden. Zijn Engelstalige lezing heet Roman gems in old collections and modern archaeology. Hij behandelt daarin een kleurrijk scala aan Romeinse gemmen. In zijn lezing brengt Henig gemmenonderzoekers uit de studeerkamer en de opgravingsput bij elkaar. 
           
De mens achter de gem
Romeinse soldaten, boeren, graveurs en patriciërs: allemaal gebruikten ze gemmen, ook wel 'gesneden stenen' genoemd, in zegelringen, sieraden of als amulet. De stenen werden al sinds de oudheid in grote aantallen verzameld. Hierdoor is vergelijken relatief eenvoudig. Gemmen die bij opgravingen zijn gevonden, zijn zeldzamer, maar geven vaak kostbare informatie over het gebruik. Zo zijn er in Pompeï gemmen op straat gevonden, wellicht verloren tijdens het ontvluchten van de stad. Ook zijn er exemplaren gevonden in latrines in Noord-Engeland, verloren door soldaten tijdens het bewaken van de muur van Hadrianus. Prof. Henigs lezing onthult de mensen achter deze gemmen.

Martin Henig is honorary Professor aan het University College London en Member of the Faculty of Classics van de University of Oxford. Hij is een van de belangrijkste specialisten op het gebied van Romeinse gemmen en schreef talloze studies over Romeinse kunst. Veel van de door hem bestudeerde gemmen zijn in Engeland opgegraven. 
 
Zie voor meer informatie: www.rmo.nl/actueel/activiteitenagenda/romeinse-gemmen
 
Zie het artikel> Pracht en Precisie, Kleine Meesterwerken in Steen
 
Agenda>

Catalogus>

Conference>

RIJKSMUSEUM VAN OUDHEDEN
Rapenburg 28
2301 EC Leiden
+31(0)71 5163 161    
www.rmo.nl

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer