Find

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden 2015
ISBN 978 94 6262 062 9
Paperback, met illustraties in kleur, begrippenlijst en lijst met aanbevolen literatuur.
80 pagina’s
€ 9,95
 
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg28
2311 EW Leiden
+31 (0)5-163163
www.rmo.nl
 

PRACHT EN PRECISIE. KLEINE MEESTERWERKEN IN STEEN

Ben van den Bercken en Selkit Verberk

Het Rijksmuseum van Oudheden kreeg in 2013 uit de collectie van het voormalige GeldMuseum ruim 4300 ‘gesneden stenen’ overgedragen De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden steeg door deze toevoeging tot meer dan 6.300 exemplaren en kreeg hierdoor de grootste verzameling ‘gesneden stenen’ van Nederland. Onder de collectie ‘gesneden stenen’ vallen de stempel- en rolzegels, scarabeeën, ringstenen en pronkstenen uit het oude Nabije Oosten, Egypte en de klassieke wereld tot de twintigste eeuw.

Sinds de heropening van het Rijksmuseum van Oudheden in het najaar van 2015 heeft een deel van de verzameling een plekje gekregen in de vaste opstelling van het museum. Daarnaast opende gelijktijdig een tijdelijke tentoonstelling Pracht en precisie. In die tentoonstelling worden zo’n 180 kleine meesterwerken uitgelicht.
De tentoonstelling heeft net als de bijbehorende publicatie niet alleen aandacht voor het verhaal van de steensnijders, eigenaars, bewonderaars en verzamelaars, maar gaat ook in op de verhalen van de op de stenen afgebeelde figuren.
 
Zie de Agenda> Tentoonstelling Pracht & precisie
15/12/2015-31/12/2017>

Zie Article> De techniek van het glasslijpen en glassnijden>

Zie Article Conference: from cylinder seals to lippert’s dactylotheca>

Posted 2 June 2016

Share this:
|

Net als de tentoonstelling zit dit leuke boekje boordevol verhalen, wetenswaardigheden en foto’s en begint met de hoofstukken De Kunstenaar, De Eigenaar, De Verzamelaar en De Bewonderaar.

Via de technieken stempelen, rollen en zegelen komen de andere functies zoals sieren, pronken, de symboliek en de magie aan de orde. Samen met een begrippenlijst, een lijst van materialen en steensoorten en glas en de pagina’s met prachtstukken krijgen deze kleinoden van steen en glas de aandacht die zij verdienen.
Op naar Leiden dus!
Angela van der Burght

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer