Find

€ 27,95
Verschijnt 29 mei 2016
Nederlandstalige editie ISBN 978-94-6208-302-8
paperback
160 p
21 x 27 cm
220 afbeeldingen 
design: Lex Reitsma
nai010 uitgevers i.s.m. Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen
 
Uitgever: naI010
Te koop in de boekwinkels en via www.nai010.com/kunstkritiek4
 

CONSTANT. RUIMTE + KLEUR. VAN COBRA NAAR NEW BABYLON

Constant, Ludo van Halem, Trudy van der Horst, Laura Stamps

Overzicht van Constants experimenten en samenwerking in de jaren vijftig
Constant. Ruimte + Kleur bevat een schat aan niet eerder gepubliceerd werk en documentatie, onder meer over de samenwerking met de architecten Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld.
 
Constant Nieuwenhuys (1920-2005) is vooral bekend geworden als de medeoprichter van de internationale Cobragroep en als de bedenker en maker van het New Babylon-project. Deze publicatie belicht voor het eerst een derde invloedrijke periode uit zijn artistieke praktijk, waarin hij de weg van Cobra naar New Babylon aflegde en zichzelf voortdurend wist te vernieuwen.
In de jaren vijftig zocht Constant naar nieuwe middelen om als kunstenaar een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van de maatschappij na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Belangrijke ontwikkelingen in stedenbouw en techniek vonden hun weerslag in zijn werk. In de ruimtelijke werking die kleuren hebben, zag Constant mogelijkheden voor een intensieve samenwerking tussen beeldend kunstenaars en architecten. Zijn ideaal was een samengaan van verschillende disciplines tot een nieuwe kunstvorm die zich zou bezighouden met de gehele menselijke leefruimte (habitat). Hij verkende nieuwe werkterreinen en media en poogde ook zijn positie als kunstenaar te herdefiniëren door samenwerkingen met telkens andere kunstenaars en ontwerpers aan te gaan. Samen met Gerrit Rietveld werkte hij aan een modelinterieur tentoongesteld op de manifestatie ‘Kleurharmonie in uw woning’ in de Bijenkorf in 1954. Met Aldo van Eyck werkte hij aan ‘een ruimte in kleur’ ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Mens en Huis’ in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1952. Samen met de Amerikaanse experimentele filmmaker Hy Hirsh maakte Constant de film ‘Gyromorphosis’ (1958), vertoond op zijn eerste solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1959.
 
De publicatie verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Constant. Ruimte + Kleur’, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen, 28 mei - 25 september 2016. Gelijktijdig vindt in het Gemeentemuseum Den Haag de tentoonstelling ‘Constant – New Babylon. Aan ons de vrijheid’ plaats. nai010 uitgevers is specialist in het uitgeven van boeken op het gebied van architectuur, stedenbouw, kunst en design.
 
 
Tentoonstelling> Constant –New Babylon, Aan ons de vrijheid, 28/5/2016-25/9/2016 in het Gemeentemuseum Den Haag>
Constant. Ruimte + Kleur
De tentoonstelling ‘Constant. Ruimte + Kleur’ toont de experimentele weg die Constant aflegt in de jaren vijftig tussen zijn Cobra periode en het project New Babylon. Omvangrijke architecturale reconstructies van samenwerkingen met o.a. Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck worden voor de tentoonstelling gereconstrueerd zodat bezoekers rechtstreeks de principes van Constant, Van Eyck en Rietveld uit de jaren vijftig fysiek kunnen ervaren. Naast de constructies staan ook de abstracte schilderijen uit de jaren vijftig centraal. Deze zijn van grote betekenis om de overgang van Constant van het twee- naar het driedimensionale vlak te tonen. De tentoonstelling biedt bezoekers een labyrintische ervaring waarbij verrassende ruimtes, zichtlijnen en onverwachte verbanden bijdragen aan een eigentijdse interpretatie van het werk van Constant.
De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Ludo van Halem (conservator 20ste eeuwse kunst van het Rijksmuseum) en Trudy van der Horst (bestuurslid en hoofd onderzoek Fondation Constant) en is ontworpen door het wereldberoemde architectenbureau UNStudio van Ben van Berkel. 

Posted 26 May 2016

Share this:
|
...

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer