Find

Ribkom type Isings 3 in oranjekleurig glas uit Velsen 1. Foto:A.V.A.J. Bosman/Military Legacy, p. 87, boek ‘Rome aan de Noordzee: burgers en barbaren te Velsen’ van  Arjen Bosman in het hoofdstuk over het leven in de forten van Velsen 1 en 2.

LEZING EN SIGNEERSESSIE ‘ROME AAN DE NOORDZEE: BURGERS EN BARBAREN TE VELSEN’ IN ARCHEOHOTSPOT AMSTERDAM

-tentoonstelling Ontmoetingen met de Orient en Museumcamp Amsterdam

Auteur Arjen Bosman is zaterdag 21 mei te gast in de ArcheoHotspot Amsterdam, dat in het Allard Pierson Museum is gehuisvest. Hij vertelt tussen 11.00 – 11.30 uur over zijn nieuwste boek ‘Rome aan de Noordzee: burgers en barbaren te Velsen’. Aansluitend krijgt het publiek de gelegenheid om vragen te stellen en om het boek, dat in de winkel van het Allard Pierson Museum verkrijgbaar is, te laten signeren. Arjen Bosman is tot 13.00 uur aanwezig. Speciaal voor deze gelegenheid neemt hij ook een aantal vondsten uit Velsen mee naar de ArcheoHotspot.

 
Romeinen in Velsen
Over het leven direct langs de grens van het Romeinse rijk (de Limes) wordt steeds meer bekend door archeologisch onderzoek. Nu is er voor het eerst een publieksboek dat focust op de eerste eeuw en op de regio ten noorden van deze grens. Het zijn roerige tijden waarin de Limes zijn vorm nog moet krijgen.
Waarom er bij Velsen tot tweemaal toe een fort is aangelegd, valt onder de grootse en meeslepende plannen die in Rome werden bedacht. Heeft u enig idee wat de uitstraling en betekenis was voor de regio, nu de provincie Noord-Holland? Rome aan de Noordzee geeft de actuele stand van zaken en een samenvatting van het onderzoek in de afgelopen decennia.
De archeologische onderzoeken werpen meer licht op het dagelijks leven van de in Velsen gelegerde Romeinse militairen, hun leveranciers, hun meegereisde familie en natuurlijk de verhoudingen met de Friese buren. Van sommigen leren we namen kennen en van anderen, zoals Apronius en Malorix, zelfs hun daden. Dat laatste dan wel vanuit de schaarse en gekleurde geschreven bronnen van 2000 jaar geleden. Kortom: Velsen had een bijzondere positie in de Romeinse tijd, en is daardoor één van de culturele pareltjes in de geschiedenis van het Noord-Hollandse kustgebied.
Aanmelden
Heeft u belangstelling voor de lezing, dan kunt u zich aanmelden via de website van het Allard Pierson Museum: http://www.allardpiersonmuseum.nl/nieuws-agenda/agenda/agenda.html De lezing en het bezoek aan de ArcheoHotspot zijn gratis. De Archeohotspot is gevestigd in het Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam. 

Posted 13 May 2016

Share this:
|


TENTOONSTELLING
24/6/2016-18/9/2016
Ontmoetingen met de Orient
De zomer staat bij het Allard Pierson Museum in het teken van een inspirerend tentoonstellingsdrieluik.
In ‘Ontmoetingen met de Oriënt’ ontdekken we de grote invloed die de studie van Oosterse talen in Nederland had in de 17de eeuw. De grote bijdrage daaraan van Arabisch sprekende moslims, christenen en joden uit de Islamitische wereld wordt voor het eerst belicht. William Flinders Petrie geeft ons inzicht in zijn ingenieus opgezette distributiesysteem wat er voor gezorgd heeft dat de objecten uit zijn Egyptisch opgravingen nu wereldwijd zijn verspreid. En als laatste maken we kennis met Emilie Haspels. De eerste vrouwelijke directeur van het Allard Pierson en een pionier wat betreft haar wetenschappelijk onderzoek in Turkije.  
Gepubliceerd door Allard Pierson Museum

MUSEUMCAMP AMSTERDAM IN HET ALLARD PIERSON MUSEUM
8/7/2016-10/7/2016
In het weekend van 8 tot 10 juli 2016 is het Allard Pierson Museum het toneel van een heus MuseumCamp. Erfgoedprofessionals uit binnen- en buitenland creëren in drie dagen tijd samen een tentoonstelling en overnachten in het museum. Centraal staat de vraag hoe nieuwe technologieën de bezoekerservaring kunnen verbeteren.
Er wordt veel gesproken over de belofte van digitale technologie voor de museale ervaring. Toch weten nog niet veel musea hoe zij hiermee willen omgaan. Welke keuzes kunnen ze maken? Welke techniek sluit het beste aan bij de doelstelling? In een driedaagse pressure-cooker onderzoeken de deelnemers wat de mogelijkheden zijn en ontstaat een unieke tentoonstelling waarin nieuwe vormen van story-telling ingezet worden. Het Allard Pierson Museum en de Bijzondere Collecties stellen hiervoor 20 objecten beschikbaar.
Gevarieerde teams gaan elk aan de slag met hun eigen object(en) en kiezen digitale tools om te komen tot een bijzondere museumervaring. Op zondagavond is de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘MuseumMakers’ die tot eind augustus in het Allard Pierson Museum te zien zal zijn.
Het concept van een MuseumCamp is ontwikkeld door museumvernieuwerNina Simon (VS) en Mar Dixon (Groot Brittannië). MuseumCamp wil zich onderscheiden van een reguliere conferentie en lijkt in zijn intensiteit en aanpak op hackathons die worden georganiseerd door ict-ers. Het Allard Pierson Museum is het eerste museum in Nederland dat het aandurft dit unieke concept te presenteren. Naast creatieve workshops en inspirerende kennissessies zorgen yoga, pilates en stadwandelingen voor ontspanning. Aanmelden is mogelijk tot 22 mei 2016.
MuseumCamp is een samenwerking van Allard Pierson Museum, Bijzondere Collecties, DEN, Lectoraat Crossmedia HvA, Museumvereniging, Reinwardt Academie, WAAG Society.
8-10 juli 2016
Allard Pierson Museum Amsterdam www.allardpiersonmuseum.nl
Aanmelden kan vóór 22 mei via www.aanmelder.nl/museumcamp
 
ALLARD PIERSON MUSEUM
Oude Turfmarkt 127
1012 GC Amsterdam, Netherlands
+31 (0)20-525 2556
allardpiersonmuseum.nl

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer