Find

Prijs: € 20,00
Bindwijze: Paperback
Publicatiedatum: 04-03-2016
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 112
Afmetingen: 379 x 264 x 28 cm
Gewicht: 550 gr
ISBN/ISBN13: 9789086830558

Uitgever:                     
Spaar en Hout, Uitgeverij
http://www.spaar-en-hout.nlwww.spaar-en-hout.nl

GLAS IN LOOD VAN JAN DIBBETS IN DE NIEUWE BAVO, HAARLEM

-Lichtbeelden

Antoon Erftemeijer

Over het glas-in-loodwerk van Jan Dibbets en met name over de realisatie van de nieuwe ramen in de Nieuwe Bavo te Haarlem. Het boek is rijk geïllustreerd.
 
Over de auteur Antoon Erftemeijer:
Geboren in Hoorn in 1954. Opleiding: Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (1992-1997). Tevens studie Kunstgeschiedenis te Leiden. Als beeldend kunstenaar exposities o.a. in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam. Boellaardprijs 1999. Lid van Genootschap Kunstliefde, Utrecht; conservator moderne kunst van het Frans Hals Museum; maakt deel uit van de Commissie Kunstzaken en KathedraalMuseum van de Nieuwe Bavo, waarvan hij tot 2015 voorzitter was en tevens conservator van het KathedraalMuseum en uit dien hoofde lid van het bestuur van de Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo.
Publiceert regelmatig, o.a. ‘De aap van Rembrandt’ (2000), ‘Het oor van Vincent’ (2012), vele catalogi en ‘100 jaar Frans Hals Museum’ (2013).

Posted 24 April 2016

Share this:
|

Zeer aanbevolen om te lezen en broodnodig om de gaande discussie te volgen over de visie en glas-in-loodvensters van Jan Dibbets, goed beschreven in hoofdstuk 2 “Glas-in-lood in het oeuvre van Jan Dibbets”, hoofdstuk 3 “Vijf eerdere glas-in-loodprojecten” en hoofdstuk 4 “Ramen voor de nieuwe Bavo te Haarlem”.  In dit laatste hoofdstuk komt ook Stef Hagemeier aan het woord over het uitvoerend atelier, de keuzes van technieken, glassoorten en het vervaardigen van de glas-in-loodpanelen.
Hoofdstuk 1 opent met “Nieuwe kunst in oude kerken: een trend?” wat mij geen vraag meer lijkt! In De Uitvoering in 8 stappen wordt het proces in foto’s verduidelijkt waarna in hoofdstuk 6 “De nieuwe ramen in beeld” met goede foto’s de geplaatste vensters tonen.

Vreemd dat het verschil in waardering voor de glas-in-loodramen van Dibbets nergens in het historisch verslag wordt  beschreven.
Angela van der Burght

Zie het Artikel Cutting Edge 9: Jan Dibbets ontwerpt glas-in-loodramen voor de Kathedrale Basiliek St Bavo te Haarlem in Glass is more!>

Zie het Artikel De restauratie van het schip van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem is afgerond.>

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer