Find

Joana Vasconcelos, Babylon, 2015
Photo: Peter Cox

GLASSFEVER

-HEDENDAAGSE KUNST IN GLAS

1/5/2016-25/9/2016
Op  zondag 1 mei  2016 start in Dordrecht de tentoonstelling GlassFever, Hedendaagse kunst in glas. De glastentoonstelling is gewijd aan de artistieke visie en bijzondere glaskunstcollectie van Adriano Berengo, eigenaar van de gelijknamige glaswerkplaats en galerie op het eiland Murano in Venetië.
 

Posted 20 April 2016

Share this:
|

Berengo blaast de glasindustrie van Murano nieuw leven in en daagt hedendaagse kunstenaars uit tewerken met glas. Door zijn aanpak heeft hij vele internationaal beroemde kunstenaars geïnspireerd tot het maken van spectaculiare kunstwerken in glas. Een groot deel van de tentoonstelling is eerder getoond in ‘Glassstress’, een tentoonstelling  die vanaf 2009 vast onderdeel uitmaakt van de parallel programmering van de internationale kunstmanifestatie de Biënnale van Venetië en afgelopen jaren in veel wereldsteden te zien is geweest zoals New York, Stockholm en Londen.
 
GlassFever toont de onbegrensde mogelijkheden die glas kan bieden aan creatieve kunstenaars met durf en visie. Tegelijkertijd biedt de tentoonstelling een kijkje achter de schermen van de glasmeesters van Murano die in staat zijn dit vloeibare en breekbare, maar ook harde en scherpe materiaal te beheersen. Dat vereist niet alleen creativiteit, maar ook vaardigheid, snelheid en kracht.
 
Alle kunstwerken in GlassFever zijn gemaakt in de werkplaats van Studio Berengo.
 
De tentoonstelling met meer dan 80 glaskunstwerken- en installaties van zo'n 60 kunstenaars is te zien op vier bijzondere locaties in Dordrecht: Dordrechts Museum, DordtYart, Huis van Gijn en het Dordts Patriciërshuis.
 
Alle kunstwerken zijn gemaakt in de werkplaats van Studio Berengo. Getoond worden werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars, zoals Tony Cragg, Tracy Emin, Jan Fabre, Kiki Kogelnik, ORLAN, Mimmo Paladino, Javier Pérez, Jaume Plensa, Shan Shan Sheng, Wael Shawky, Koen Vanmechelen, Joanna Vasconcelos, Fred Wilson en Erwin Wurm.
 
Studio Berengo onderschrijft bovendien het concept van 'artists in residence' en heeft samen met DordtYart vijf kunstenaars in staat gesteld te werken in een glasfabriek op Murano. Het gaat om Rossella Biscotti, Folkert de Jong, Zoro Feigl, Thomas Libertiny en Giny Vos.

DORDTYART
MAASSTRAAT 11
Op de voormalige scheepswerf De Biesbosch is het internationale centrum voor hedendaagse kunst DordtYart gehuisvest. Hier worden grote installaties van verschillende kunstenaars getoond en is het creatieve proces van glasblazen te zien. Daartoe is een glasoven met glaswerkplaats gebouwd in de hal.
 
DordtYart heeft vijf kunstenaars de opdracht verleend om op het Venetiaanse glaseiland Murano samen te werken met de maestro’s van Berengo. Rossella Biscotti, Folkert de Jong, Zoro Feigl, Tomás Libertíny en Giny Vos hebben hun ontwerpen uit laten voeren en tonen hun nieuwe werken in DordtYart.
 
De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen zet zijn AWAKANER/LIFEBANK op. Deze interactieve installatie, gewijd aan biodiversiteit, oude zaden en de teelt van champignons, wordt uitgebreid met zaden, zwammen en eieren uit de glasoven.
In het laboratorium met de glasoven wordt gedurende de expositie door Koen Vanmechelen, Conny Groenewegen, Studio Drift en Peter Vink aan hun installaties gewerkt.
Daarnaast worden er sculpturen tentoongesteld van internationaal beroemde kunstenaars zoals Mimmo Paladino, Martin Bradley, Miroslaw Balka, Soyeon Cho, Zhang Huan, Kate McGwire, Ted Noten, Recycle Group en Joana Vasconcelos te zien.
De installatie In 20 Steps van Studio Drift, eerder te zien op de Biënnale Venetië 2015 en de Armory Show 2016, wordt voor het eerst getoond in Nederland bij DordtYart.

Pascale Marthine Tayou, Colonna Coloniale, 2015.  Michel Van Overbeeke, The Last Supper, 1997
Foto: Peter Cox

Jan Fabre, Shitting Doves of Peace and Flying Rats, 2008, detail. Bic ink on Murano glass. Dimensions 260 x 25 x 25 cm - variable dimensions

KUNSTENAARS
 
Van de volgende kunstenaars zijn er werken te zien in GlassFever:
Elvira Bach
Miroslaw Balka
Hans op de Beeck
Luigi Benzoni
Rossella Biscotti
Monica Bonvicini
Martin Bradley
Mark Brusse
Pino Castagna
Jake and Dinos Chapman
Leonardo Cimolin
Soyeon Cho
Matt Collishaw
Tony Cragg
Studio Drift
Kiki van Eijk
Tracy Emin
Jan Fabre
Zoro Feigl
Aslan Gaisumov
Kendell Geers
Klaas Gubbels
Jaime Hayon
Yuichi Higashionna
Zhang Huan
Folkert de Jong
Ilya and Emilia Kabakov
Marya Kazoun
Konstantin Khudyakov
Marta Klonowska
Kiki Kogelnik
Hye Rim Lee
Tomáš Libertíny
Riccardo Licata
Atelier van Lieshout
Kate McGwire
Ebba Matz
Sergej Mironenko
Vic Muniz
Atelier Ted Noten
ORLAN
Lucy and Jorge Orta
Michel van Overbeeke
Mimmo Paladino
Penzo+Fiore
Javier Pérez
Jaume Plensa
Recycle Group
Bernardì Roig
Maria Grazia Rosin
Salviati Collection
Ruud Schoemacker
Shan Shan Sheng
Wael Shawky
Anatoly Shuralev
Jana Sterbak
Lino Tagliapietra
Pascale Marthine Tayou
Lolita Timofeeva
Elmar Trenkwalder
Gavin Turk
Bertil Vallien
Koen Vanmechelen
Joanna Vasconcelos
Giny Vos
Fred Wilson
Erwin Wurm

Koen Vanmechelen, AWAKENER-LIFEBANK, 2016, work in progress
Photo: Peter Cox

Koen Vanmechelen: AWAKENER-Life Bank
Photo credits - Goele Schoofs, Tomas Durante, Giorgia Zardetto

Koen Vanmechelen: AWAKENER-Life Bank
Photo credits - Goele Schoofs, Tomas Durante, Giorgia Zardetto

Koen Vanmechelen: AWAKENER-Life Bank
Photo credits - Goele Schoofs, Tomas Durante, Giorgia Zardetto

DORDRECHTS MUSEUM
MUSEUMSTRAAT 40
In het Dordrechts Museum staat de confrontatie tussen oude en eigentijdse kunst centraal. In het museum zijn werken te bewonderen van kunstenaars zoals Luigi Benzoni, Jake en Dinos Chapman, Tony Cragg, Tracey Emin, Jan Fabre, Marya Kazoun, ORLAN, Mimmo Paladino, Javier Pérez, Wael Shawky, Shan Shan Sheng, Lino Tagliapietra, Gavin Turk, Koen Vanmechelen, Fred Wilson en Erwin Wurm. In de zalen van het museum met 6 eeuwen Nederlandse schilderkunst worden de werken tentoongesteld. Onder ander ook de werken van van Lino Tagliapietra. Zijn werken onderstrepen in het bijzonder dat hij, als ambassadeur van een universele cultuur, de verbinding heeft weten te leggen tussen de traditionele Venetiaanse glaskunst en de bruisende wereld van Studio Glass in het Amerika van na de tweede wereldoorlog.

Kendell Geers, Cardiac Arrest VIII

Jan Fabre, Shitting Doves of Peace and Flying Rats

Fred Wilson, Iago's Mirror

HUIS VAN GIJN
NIEUWE HAVEN 29-30
In Huis Van Gijn gaat een aantal zorgvuldig geselecteerde hedendaagse werken de dialoog aan met de klassieke ambiance. De kunstwerken worden tentoongesteld in ruimten die zijn ingericht met originele meubels van de Dordtse gegoede middenstand uit de 19e eeuw. Bezoekers kunnen daar werken bewonderen van, onder andere, Elvira Bach, Luigi Benzoni, Kiki van Eijk, Kiki Kogelnik, Ruud Schoemacker, Lolita Timofeeva en Bertil Vallien.

Anatoly Shuravlev, Viewing deception 2011

Kiki Kogelnik

Penny Byrne: Knight in glass

HET DORDT'S PATRICIËRSHUIS
WOLWEVERSHAVEN 9
Heel bijzonder is de fascinerende collectie glasobjecten van het ‘Archeologisch Glasmuseum van Murano’ die in Het Dordts Patriciërshuis wordt getoond. Deze collectie is exclusief voor deze tentoonstellig samengesteld door curator en kunsthistorica Rosa Barovier Mentasti, een autoriteit op het gebied van het glas uit Murano en Venetië. Te zien zijn onder meer objecten uit de historische Salviati verzameling.

Elvira Bach

Klaas Gubbels, Natura Morta

Lucy e Jorge Orta, Amazonia, Tree of Life

Javier Pérez, Carrona, 2011
Photo: Francesco Allegretto

Tijdens de tentoonstelling verkeert Dordrecht in Italiaanse sferen. Gaat u te voet of via het water naar de verschillende tentoonstellingslocaties, dan voert de route u langs een keur van restaurants, wijnbars, pizzeria's, ijssalons en tearooms die inhaken op GlassFever. De verbinding tussen Dordrechts en Venetië wordt gevierd met het beste dat de Italiaanse keuken heeft te bieden. Geniet van de fantastische en heerlijke ‘Italian way of life’!!
 
Zie de Agenda Dordrechts Museum>
 
Zie de Agenda Dordyart>

http://www.glassfever.nl

Click here to download the file "Map.pdf".
article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer