Find

STUDIUM GENERALE

Een creatief mengsel
18 april 2016 - 20:00

Vaak komen kunst en wetenschap samen in techniek, denk bijvoorbeeld aan film en fotografie. Zonder speciale lichttechnieken zouden diepere lagen achter schilderijen onontdekt blijven. Ook bij de restauratie en conservering van kunstobjecten zijn wetenschappers onontbeerlijk. De productie van deze objecten leunt oorspronkelijk op kennis uit theologie, anatomie, natuur- en wiskunde. En alchemisten en telescopen zijn onderdeel van de geschiedenis van wetenschap, maar ook van kunst.

Jaarlijks organiseert Studium Generale de Kunst & Wetenschapslezing. De wereld ordenen, ervaren en begrijpen kan met wetenschap, maar ook aan de hand van kunst. Dit voorjaar nemen prof. dr. Sven Dupré (hoogleraar Geschiedenis van kunst, wetenschap en techniek, UU) en kunstenaar Levi van Veluw je mee in de wereld van materialen en technieken – van verfrecept tot tekening en van glas tot plastic. Wat vertelt ons dit over kunst en wetenschap toen en nu?

Posted 4 April 2016

Share this:
|

Spekers:
 
Prof. dr. Sven Dupré is sinds 2015 hoogleraar Geschiedenis van kunst, wetenschap en techniek aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht.
Dupré is in 2015 van start gegaan met het vijfjarige project ‘ARTECHNE: Technique in the Arts, 1500-1950: Concepts, Practices, Expertise’. In dit onderzoek wordt kunstgeschiedenis verweven met de geschiedenis van de wetenschap en technologie. Hiervoor was Dupré hoogleraar Geschiedenis van kennis aan de Freie Universität Berlin en het Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte in Berlijn.
 
Levi van Veluw is een multidisciplinaire beeldend kunstenaar die o.a. werkt met foto’s, video’s, sculpturen, installaties en tekeningen. In 2015 ontving hij voor zijn werk de Volkskrant Beeldende Kunst Publieksprijs.
Van Veluw studeerde in 2007 af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten en rolde vervolgens snel het (inter)nationale museumcircuit binnen, met exposities in binnen- en buitenland. In 2008 won hij de International Photo Award in New York voor de fotoserie “Ballpoints”. Zijn werk is opgenomen in diverse private en publieke collecties.
In 2015 maakte hij een bejubelde totaalinstallatie voor Marres in Maastricht waarvoor hij het gehele museum (350 m2) verbouwde. Bezoekers kregen de unieke ervaring dat ze onderdeel uitmaakten van een spectaculair droomlandschap. 
 
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur
 
Waar: Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
 
STUDIUM GENERALE
Universiteit Utrecht
+1 (0)30-253 2436
info@sg.uu.nl 
www.sg.uu.nl
 
 
 

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer