Find

Maria Roosen: Looking Back in Park
©Platform for Visual Arts

LUSTWARANDE LIVE IN DE PONT

-INTERVIEW MET MARIA ROOSEN

18/10/2015, 13:30
In het kader van het public program van Lustwarande '15 vinden er op drie zondagen onder de titel Lustwarande Live interviews plaats met kunstenaars die deelnemen aan de 5e editie van Lustwarande. Deze interviews vinden plaats in het auditiorium van De Pont Museum.
 
Het derde en laatste interview, met de Nederlandse kunstenaar Maria Roosen, vindt plaats op zondag 18 oktober. Dat is tevens de laatste dag dat Roosen's installatie Looking Back bij PARK te bezichtigen is.

Posted 10 October 2015

Share this:
|

Maria Roosen (Oisterwijk, 1957, woont en werkt in Arnhem) verwierf internationale bekendheid door haar bijzonder gebruik van glas, dat door de toepassing van typische kleuren en vormen zo tactiel en zacht lijkt dat het contrast tussen hard en zacht opgeheven lijkt te worden. Roosen raakte geïnteresseerd in glas toen zij tijdens haar academietijd het vloeibare karakter van haar aquarellen probeerde te vatten in een andere materie. Die materie werd glas, “gestolde energie” aldus Roosen.
 
Roosens opzet slaagde met verve. De kunstenaar bleef ver weg van wat gangbaar was in de glaskunst en zocht haar vormen en thema’s dicht bij huis, waardoor een vocabulaire ontstaan is dat zowel oer-Hollands is als ook universeel maar altijd direct herkenbaar. Bollen, kannen, borsten, piemels, zaadcellen, zwammen, wortels en zonnebloemen vormen de kern van haar inmiddels omvangrijke oeuvre, doorgaans in allerlei kleuren glas geblazen, vaak ook geaquarelleerd en soms uitgevoerd in breisels. Welk medium de kunstenaar ook kiest, steeds is er die zachte uitstraling, waardoor je haar werk wilt aanraken, aaien zelfs. Die sterke associatie met zachtheid wordt nog vergroot door toevoeging van zachte of vloeibare materialen. Zo krijgen roze en karamelkleurige glazen kannen soms een truitje tegen de kou of liggen twee bruine borsten tegen elkaar in een groot, onopgemaakt bed. Daartegenover staan glazen penissen, in fiere erectie maar altijd licht geabstraheerd, bungelend aan oranje touwtjes, zoals ze die toonde in Lustwarande ’04 (2004) of als een tros tulpen in een vaas. Voor de expositie Stardust, eveneens in De Oude Warande (2009), maakte ze het monumentale Braamboot/Blackberry Boat, bestaande uit een 150-tal bollen van paars-zwart geblazen glas. Weelderig gedrapeerd over een zwarte sloep, drijvend op de Franse vijver werd het beeld opgeroepen van een mysterieuze, reusachtige braambes.
 
Roosens erotische vormentaal is bovenal teder, soms ook humoristisch maar nooit banaal. Haar kunst is niet feministisch en staat dan ook ver verwijderd van het tegendraadse werk van tijdgenoten als Sarah Lucas en Tracy Emin. Roosen polariseert niet maar lijkt met haar werk juist uitdrukking te willen geven aan dat wat vrouwen en mannen bindt, een gemeenschappelijkheid die door de suggestieve opheffing van het contrast tussen hard en zacht doeltreffend én poëtisch tot uiting gebracht wordt.
Bron: Nieuwsbrief oktober 2015
f u n d a m e n t f o u n d a t i o n
 
In de ruimte van PARK creëerde Roosen een installatie van nieuwe en oude werken. Deze installatie verbindt de binnenruimte van PARK met De Oude Warande maar ook het heden met het verleden. Roosen blikt terug op een omvangrijk en fascinerend oeuvre.
LUSTWARANDE
-Rapure & Pain 
29/8/2015-25/10/2015
Bredaseweg 441
5036 NA Tilburg
Netherlands
www.lustwarande15.nl
 
Interview:
Interviewer: Laurie Cluitmans
Aanvang: 13.30
Zaal open: 13.15
Duur: 60 minuten
Toegang gratis. Reserveren kan online (tot uiterlijk 15 oktober): Aanmelden is gewenst en kan via de site van Lustwarande
Organisatie: fundament foundation i.s.m. De Pont Museum
 
DE PONT
Wilheminapark 1
NL-5000 AE Tilburg
+31 (0)13-5438300
info@depont.nl
www.depont.nl

Zie detentoonstelling Agenda>

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer