Find

De La Torre Brothers, Nail Fetisch, 2013, detail; heet gevormd glas, verschillende materialen, photo: K. Vrancken

DE LEERDAMSE GLASDAGEN

11/9/2016-13/9/2015
 
Van 11 tot en met 13 september vinden in Leerdam de jaarlijkse Glasdagen plaats. De Glaskunstbeurs in Cultureel Centrum Het Dak vormt de spil van deze dagen. Jaar in jaar uit laat het Nationaal Glasmuseum de vele facetten van glas zien op haar twee locaties, de Glasblazerij en het Glasmuseum.

Posted 7 September 2015

Share this:
|

Glasblazerij
In de Glasblazerij wordt het hele jaar, maar zeker ook tijdens de Glasdagen, doorlopende demonstraties glasblazen en slijpen gegeven door onze ‘eigen’ glasblazers en slijpers.
Spectaculaire demonstraties van De la Torre Brothers (MX/US), Richard Meitner (USA/NL) en Petr Stanicky (CZ).
 

Richard Meitner, On the Other Hand, 2015, geblazen glas, kunststof, gemalen glas, H 48 cm x B 46 cm x D 21 cm

9 t/m 13 september
Daarnaast zal dit jaar voor en tijdens de glasdagen van 9 tot en met 13 september onvoorspelbaar en onvoorstelbaar glasspektakel te zien zijn in de Glasblazerij. De internationale kunstenaars De La Torre Brothers (MX/US), Richard Meitner (USA/NL) en Petr Stanicky (CZ) zullen tijdens deze dagen nieuw werk maken voor hun tentoonstelling ‘4 Solo Shows’ die is samengesteld door gast-curator Jeroen Maes (directeur het GlazenHuis, Lommel België). De expositie is vanaf 21 november te zien in het Glasmuseum.

De Mexicaanse broers Einar and Jamex De La Torre staan bekend om hun expressieve, fel gekleurde en grenzeloze kunst. Hun sculpturen in glas en het maken van deze werken is een ware explosie van kunde en kunst.

Richard Meitner zal samen met glasblazer Robert Wiley experimenteren met geblazen glas en dit later combineren met andere glastechnieken en materialen. Meitner neemt constant risico's in vorm, ontwerp, techniek en op psychologisch vlak. Zijn werk is niet eenvoudig te begrijpen maar altijd uitdagend en origineel.

Petr Stanicky (CZ) is opgeleid als beeldhouwer en heeft tevens een gedegen glasopleiding gevolgd in Tsjechië en in de VS. Figuratieve en non-figuratieve expressie, het materiële en het immateriële evenwicht en het zichtbaar maken van het zijn in de ruimte zijn kenmerken van Stanicky's werk. De installaties gaan de interactie aan met de ruimte waardoor je als toeschouwer het alleen ter plekke kunt ervaren. Wij kijken uit hoe hij dit tijdens het werken in de Glasblazerij naar voren weet te brengen.

Petr Stanicky, In Between, 2013, gematteerd en gebogen vlak glas – boom, h360 x w500 x d250 cm, foto K. Vrancken

Brad Copping, Reflections The Mirrored Canoe Project

Brad Copping
12/9/2015
De vierde kunstenaar in de aankomende tentoonstelling van gast-curator Jeroen Maes is de Canadese kunstenaar Brad Copping.
Copping vertrekt maandag 7 september om 18.50 uur met zijn 'spiegelkano' vanuit het Belgische plaatsje Lommel en zal op zaterdag 12 september rond 17.00 uur aankomen via de mooie rivier de Linge in Leerdam en aanmeren bij de Glasblazerij. De vijf meter cederhouten kano is bekleed met stukjes spiegel die een kaart vormen van verschillende waterwegen van centraal Ontario, Canada waar de kunstenaar woont. De kano zal onderdeel uitmaken van zijn presentatie Reflections: The Mirrored Canoe Project.

Read the Article>

Glasmuseum
Tijdens de glasdagen zijn een zevental tentoonstellingen te bezoeken in het Glasmuseum. In het kader van museumAtelier+ toont de Iraanse Aida Bakhtiari haar werk in de tentoonstelling 'De Jacht'. Beeldend kunstenaar Jens Pfeifer past door het gehele museum de gulden snede toe als een leidraad voor de presentatie van zijn werk en in de tuin is de expositie 'De Vier Elementen' te ontdekken. In het kader van 250 Jaar Glas in Leerdam worden in Leerdam het hele jaar door diverse exposities en activiteiten georganiseerd. In het Nationaal Glasmuseum ziet u een viertal tentoonstellingen ‘Schatten achter de Ramen’, ‘Nieuw Leven in Oude Mallen’, ‘De Glasschool’ en ‘Collectie Highlights - 250 Jaar Glas in Leerdam’. Deze exposities geven een beeld van de geschiedenis van het Leerdamse glas.
 
Speurtocht in het donker
11/9/2015– 21.30 uur
Ooit wel eens in het donker door een museum vol glas gelopen? In het Glasmuseum wordt op vrijdagavond 11 september om 21.30 uur een speurtocht gehouden. Ontdek de magie van glas in het donker met behulp van een zaklamp en zie hoe uraniumglas oplicht.
 
Schilderen op glas & knikkerverven
12 en 13/9/2015
Kinderen kunnen tijdens de glasdagen in de museumtuin schilderen op glas à la de Glasschool van de jaren '40. Vergeet niet je glazen potje van huis mee te nemen! Graag nóg meer schilderen? Doe dan mee met het knikkerverven. Doop de glazen knikkers in de verf en rol een prachtig schilderwerk!
Tijden: 13.00 tot16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.nationaalglasmuseum.nl.

Prachtige klanken van de Stedelijke Harmonie Aurora
12/9/2015– 14.30 uur tot ongeveer 15.30 uur
Op zaterdagmiddag zal de Stedelijke Harmonie Aurora een optreden verzorgen in de museumtuin van het Nationaal Glasmuseum. Het programma kenmerkt zich door het meer bekende en moderne genre. Van A tribute to Elvis, Sir Duke en Lady GaGa Dance, tot Highland Cathedral en de Second Waltz Shostakovich.

Museumjaarobject 2015, Ondrej Novotny, h 9 x d 12 cm, Nationaal Glasmuseum Leerdam, foto Tom Haartsen

Museumjaarobject 2015
Eén van de mooiste tradities van het Nationaal Glasmuseum is de uitgave van het Museumjaarobject. In de loop der jaren hebben vele bekende kunstenaars en vormgevers een bijdrage geleverd aan deze bijzondere serie. Tijdens de Glasdagen introduceert het Nationaal Glasmuseum het Museumjaarobject 2015 van Ondrej Novotny (CZ) getiteld Kaminek (Steentje).
 
Het Museumjaarobject 2015 wordt uitgebracht in een genummerde oplage van 150 stuks en is voor € 180,- incl. btw te koop in de museumwinkels van de Glasblazerij en het Glasmuseum en op de Glaskunstbeurs. Daarnaast is binnenkort een voorinschrijving mogelijk via www.nationaalglasmuseum.nl.


50% korting tijdens de Glasdagen!
11, 12 en 13 september
Op vertoon van uw entreebewijs van de Glaskunstbeurs krijgt u tijdens de Glasdagen 50% korting op de entreeprijs van de Glasblazerij en/of Glasmuseum. De korting geldt niet in combinatie met andere acties/aanbiedingen.
 
SALE
11, 12 en 13 september
Tijdens de glasdagen is het SALE in de winkels van het Nationaal Glasmuseum Leerdam. In de Glasblazerij en het Glasmuseum worden kortingen gegeven die kunnen oplopen tot wel 70%! Wees er snel bij want op = op!
Geldt alleen op eigen productie en m.u.v. van het label by Nationaal Glasmuseum en het Moederdagvaasje.
 
Aangepaste openingstijden Nationaal Glasmuseum Leerdam
11 september
Op vrijdagavond 11 september worden er in de Glasblazerij tot 19.30 uur doorlopende demonstraties glasblazen gegeven!
Het Glasmuseum is van 10.00 tot 17.00 uur en van 21.00 tot 22.30 uur geopend.
13 september
Beide locaties zijn op zondag 13 september al om 10.00 uur geopend in plaats van 12.00 uur.
 
Pendelbus
11, 12 en 13 september
Tijdens de Glasdagen rijdt er drie keer in het uur een gratis pendelbus tussen het station, de Glasblazerij, het Glasmuseum en de Glaskunstbeurs. Op vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Deze service wordt mogelijk gemaakt door autobedrijf Schaap Beesd.

Zie de Agenda>

NATIONAAL GLASMUSEUM
Lingedijk 28
NL-4142 LD Leerdam
+31 (0)345-614960
info@stichtingglas.nl
www.nationaalglasmuseum.nl

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer