Find

Verschijnt 16 oktober 2015
Oorspronkelijke titel: The White Road. An Unbroken History
Vertaling Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos
Gebonden
ca. 352 pagina's
ca. € 19,90
ISBN 978 90 234 9665 6
ook als e-book verkrijgbaar
www.debezigebij.nl

DE WITTE WEG

-Verslag van een obsessie

Edmund de Waal

In De Witte Weg vertelt Edmund de Waal de geschiedenis van het materiaal dat hem als keramist al zijn hele leven fascineert. Aan de hand van reizen langs de plekken waar porselein werd uitgevonden, vervaardigd, verfijnd, verzameld en begeerd, probeert hij de aantrekkingskracht te doorgronden van wat ooit bekendstond als ‘het witte goud’. Hij bezoekt de drie landen – China, Duitsland en Engeland – die bepalend zijn geweest bij de ontdekking, de verspreiding en de populariteit van de techniek om uit klei keramiek te maken. Zijn zoektocht voert hem ook verder de wereld over: zo doet hij onder meer de Zijderoute aan, strijkt neer in Delft en vertelt de familiegeschiedenis van de Wedgwoods. En hij slaat de zwarte bladzijden in de geschiedenis van de twintigste eeuw niet over: Himmler leidde zijn bezoekers rond in zijn eigen porseleinfabriek in Dachau, bevolkt door zorgvuldig geselecteerde kampgevangenen.

De Waal leert dat de geschiedenis van porselein meer is dan een verhaal van serviezen en beeldjes, van elegante gebruiksvoorwerpen en gewilde verzamelaarsobjecten. De witte weg is de kroniek van een persoonlijke én alomtegenwoordige bewondering voor een procedé waarin alchemie, kunst, rijkdom, handwerk en schoonheid samenkomen.

Edmund de Waal (1964) is keramist en schrijver: The Hare With Amber Eyes werd lovend ontvangen, genomineerd voor alle belangrijke prijzen en onderscheiden met de Costa Biography Award, de Royal Society of Literature Ondaatje Prize en de Windham Campbell Literature Prize. Het boek is een internationale bestseller en werd in meer dan dertig landen uitgebracht.
 
The Hare with Amber Eyes zal dit voorjaar in volledig nieuwe vertaling verschijnen bij De Bezige Bij.
 
Auteursbezoek
Edmund de Waal is van 15 tot 17 oktober op bezoek in Amsterdam. Op vrijdagmiddag 16 oktober om 14.00 uur wordt De Witte Weg gepresenteerd in het Rijksmuseum. Edmund de Waal zal het eerste exemplaar overhandigen aan directeur Wim Pijbes en een lezing geven over zijn nieuwe boek. Voor verslaggeving van deze boekpresentatie kunt u contact opnemen met ondergetekende.
Van 17 oktober tot 17 januari is in het Rijksmuseum de tentoonstelling ‘Azië in Amsterdam. Exotische luxe in de Gouden Eeuw’ te zien, Edmund de Waal zal deze tijdens een besloten bijeenkomst openen. ‘Azië in Amsterdam’ toont de mooiste voorwerpen uit Azië, onder meer lakwerk, ivoor en heel veel porselein, die door de VOC naar Amsterdam werden gebracht en de interieurs van de steeds rijker wordende Hollandse elite verfraaiden. Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling

Posted 19 August 2015

Share this:
|
...

 
 
Een boek precies in mijn straatje! Als je het werk van Edmund de Waal (1964, Nottingham, UK) bekijkt, waarbij het ordenen van minimalistische porseleinen vormen in kijkkasten duizenden kleuren van wit zichtbaar maken, kan je zijn boodschap beter begrijpen. Want ook de tekst is een prettige mix van porselein en glas.
 
De aanleiding het boek te schrijven is volgens hem eigenlijk heel simpel: “een soort pelgrimstocht, een aanleiding om de berg op te gaan waar de witte aarde vandaan komt. Over een paar jaar word ik vijftig. Ik maak al ruim veertig jaar witte potten en al vijfentwintig jaar porselein. Mijn plan is om naar de drie plaatsen te gaan waar porselein werd uitgevonden, of heruitgevonden, drie witte heuvels in China, Duitsland en Engeland. Elk van de drie is belangrijk voor mij. Ik ken ze al tientallen jaren door potten, boeken en verhalen, maar ik heb ze nooit bezocht. Ik moet naar die plaatsen toe, ik moet weten hoe porselein eruitziet onder verschillende luchten, hoe wit verandert met het weer. Er zijn meer dingen op de wereld wit, maar voor mij komt porselein op de eerste plaats. Deze reis is het betalen van leergeld aan degenen die ons voorgingen.”
 
En op die reizen én de reizen in de geschiedenis komt hij van alles tegen aan materialen, kleuren, kleurmiddelen als email, kobalt en smalt; glas, transparantie, de alchemistische processen en de productie van porselein, glas, lenzen en robijnglas. En gaan wij mee op reis.
“Wit is een manier om opnieuw te beginnen.”
Wat geweldig als je zo kunt kijken en zo kunt werken en schrijven.
 
Angela van der Burght

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer