Find

CONSTANTIJN & CHRISTIAAN Huygens Tentoonstelling is van 25 april t/m 28 augustus dagelijks geopend zijn van 10 tot 17 uur.
Nieuwe kinder- tentoonstelling in Museum Boerhaave:
De tentoonstelling loopt tot en met 27 oktober 2013

HUYGENSJAAR 2013

Angela van der Burght

CONSTANTIJN & CHRISTIAAN Huygens Tentoonstelling

De tentoonstelling is groots opgezet: replica’s, bruiklenen, filmpjes, games en interactieve exhibits zijn geplaatst in een indrukwekkende vormgeving. De replica van de Oranjezaal uit Huis ten Bosch is een absoluut hoogtepunt. Voor alle leeftijden zijn de interactieve opstellingen die de theorieën van Christiaan begrijpelijk maken voor iedereen. Zo zijn er slingers, een knikkerbaan, lenzen, toverlantaarns met tuurglaasjes en een telescoop.

Posted 16 May 2013

Share this:
|

CONSTANTIJN & CHRISTIAAN Huygens Tentoonstelling

De Grote Kerk in Den Haag heeft haar deuren geopend voor een heel bijzondere tentoonstelling over twee bijzondere en invloedrijke mannen uit onze Gouden Eeuw, Constantijn en Christiaan Huygens. Vader Constantijn en zoon Christiaan komen uit een warm en hecht gezin, waar een brede opvoeding en vrijheid belangrijk waren. Dit gezin was de voedingsbodem voor het werk van twee grote mannen in een gouden tijd. De tentoonstelling laat zien wat hun werk voor ons vandaag de dag betekent. Zo’n 350 jaar geleden was de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de machtigste staat in de wereld met de sterkste vloot en een bloeiende handel tot in alle uithoeken van de wereld.

Uitzonderlijk, veelzijdig en innovatief
Constantijn en Christiaan Huygens waren uitzonderlijke ondernemers en ontdekkers. Als secretaris van de Prinsen van Oranje heeft Constantijn Huygens het aanzien van de Republiek sterk bevorderd. Zijn briljante zoon Christiaan ontwikkelde zich tot één van de grootste wetenschappers die ons land ooit heeft gekend. Beiden waren op tal van terreinen invloedrijk, innovatief, slim, en gezaghebbend. Constantijn als de meester-netwerker, kunstkenner, dichter, en adviseur van de stadhouders, en zijn zoon Christiaan als wetenschappelijk genie in de wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde. Daarbij waren zij ook bekwaam en succesvol in het vermarkten van hun wetenschappelijke vondsten en artistieke smaak. De Huygens Tentoonstelling laat dan ook zien dat over grenzen kijken en innovatief denken, lonend is.

Eyecatcher van de tentoonstelling is een replica op ware grootte van de Oranjezaal in Huis ten Bosch, het woonpaleis van onze koningin. Het ontstaan van de Oranjezaal en de indrukwekkende schilderijenreeks is het onbetwiste hoogtepunt van de Hollandse schilderkunst in de Gouden Eeuw. Daarnaast is het hèt voorbeeld van de enorme culturele begaafdheid van Constantijn die actief betrokken was bij het bedenken van de structuur van het programma.
Het streven om het Huis van Oranje een vorstelijke uitstraling te geven en van Engeland een bondgenoot te maken, heeft een glorieus resultaat gehad; er kwam een Nederlandse koning op de Engelse troon. Op datzelfde moment ontmoet Christiaan zijn Engelse idool Newton en wordt hij in binnen- en buitenland een alom gewaardeerde ontdekker en topwetenschapper.
Warmte én ambitie in dit bijzondere gezin heeft vrije geesten voortgebracht en enorme en blijvende veranderingen bewerkstelligd. De ideeën en het werk van vader en zoon Huygens hebben grote invloed tot op de dag van vandaag, onder andere op het gebied van wetenschap en politiek. Nog elke dag gebruiken wij van alles wat er zonder de mannen Huygens niet was geweest. De tentoonstelling laat die invloed op het dagelijks leven zien.

Aanleiding
De herontdekking van de graven van Christiaan en Constantijn Huygens in de Grote Kerk in Den Haag was de aanleiding om deze expositie over beide grote mannen te organiseren. De tentoonstelling in de Grote Kerk wordt een groots spektakel over het Huis van Oranje, het goud van onze Gouden Eeuw, en de revolutionaire ontwikkeling van de wetenschap. Door de combinatie van politieke geschiedenis, kunst en wetenschap is de Huygens Tentoonstelling uniek, en meer een moderne belevenis dan een klassieke tentoonstelling. Quite an experience, zouden de Engelsen zeggen.

De tentoonstelling is groots opgezet: replica’s, bruiklenen, filmpjes, games en interactieve exhibits zijn geplaatst in een indrukwekkende vormgeving. De replica van de Oranjezaal uit Huis ten Bosch is een absoluut hoogtepunt. Voor alle leeftijden zijn de interactieve opstellingen die de theorieën van Christiaan begrijpelijk maken voor iedereen. Zo zijn er slingers, een knikkerbaan, lenzen, toverlantaarns met tuurglaasjes en een telescoop. De kiosken aan het eind van de tentoonstelling, waar je onder andere zelf aan de onderhandelingstafel kunt plaatsnemen, laten zien wat het werk van vader en zoon voor invloed
De tentoonstelling zal van 25 april t/m 28 augustus dagelijks geopend zijn van 10 tot 17 uur. Toegangsprijzen en kaarten zijn beschikbaar via www.huygenstentoonstelling.nl.

Grote Kerk Den Haag
Torenstraat
NL-2513 AM Den Haag
Nieuwe kinder- tentoonstelling in Museum Boerhaave

Op 30 mei 2013 start in Museum Boerhaave de nieuwe kindertentoonstelling Vindingrijk, over de uitvindingen van Christiaan Huygens. In een zaal vol spellen kunnen kinderen de 17de-eeuwse uitvindingen van Christiaan Huygens zelf uitproberen en herontdekken. Met een mega-knikkerbaan, een toverlantaarn, een tandwielenwand, sandalen met vering en een ruimteraket vol verhalen. De spellen zijn gebaseerd op de originele ontwerpen en schetsen van Christiaan Huygens. Christiaan Huygens was de belangrijkste uitvinder van Nederland in de Gouden Eeuw. Hij vond onder andere de eerste slingerklok uit en met zijn zelfgeslepen telescooplenzen ontdekte hij de ringen van Saturnus. Deze originele voorwerpen zijn topstukken in de vaste tentoonstelling in Museum Boerhaave.
De officiële opening van de tentoonstelling vindt één week later plaats. Op donderdag 6 juni opent mevrouw dr. Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Vindingrijk samen met een schoolklas. Tevens organiseert Museum Boerhaave iedere woensdagavond in juni samen met de Universitaire bibliotheken Leiden lezingen door prominente wetenschapshistorici over vader Constantijn en zoon Christiaan Huygens. En in de zomer- en herfstvakantie zijn er extra kinderactiviteiten in het museum.
De tentoonstelling loopt tot en met 27 oktober 2013 en maakt deel uit van het Huygensjaar 2013, waarbij verschillende organisaties de rol van vader en zoon Huygens belichten.
Lange Sint Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden, Netherlands
+31 71 521 4224, www.museumboerhaave.nl
www.huygensjaar2013.nl
Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen
Herengracht 52
NL-4331 PX MIDDELBURG
www.lansbergen.net
"De wereld is mijn land, de wetenschap is mijn geloof" Christiaan Huygens
  • PDF Middelburgs glas
  • PDF Lenzen slijpen in de 17de eeuw

Lees over de lenzen van Huygens en Leonardo Da Vinci (ook een lenzenslijper) de Oratie uitgesproken door
Prof.dr.ir. R.M.Tromp
Onder de lens: de wetenschap van een scherper beeld
Bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar op het gebied van de Fysica van Oppervlakken en Materialen aan de Universiteit Leiden, 22/6/2007
https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/12647/oratie_tromp.pdf?sequence=1

Uit een serie van 2 keer 20 illustraties te maken bij 2 verhaallijnen (1: over saturnus en de ringverklaring door Huygens en 2: over de uitvinding van de toverlantaarn ) formaat 8 x 8 cm, tekening dmv transfer gebrand op floatglas.
© José den Hartog www.josedenhartog.nl

Uit een serie van 2 keer 20 illustraties te maken bij 2 verhaallijnen (1: over saturnus en de ringverklaring door Huygens en 2: over de uitvinding van de toverlantaarn ) formaat 8 x 8 cm, tekening dmv transfer gebrand op floatglas.
© José den Hartog www.josedenhartog.nl

Lens in de Constantijn & Christiaan Huygens tentoonstelling

Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen
Herengracht 52
NL-4331 PX MIDDELBURG
www.lansbergen.net
"De wereld is mijn land, de wetenschap is mijn geloof" Christiaan Huygens
  • PDF Middelburgs glas
  • PDF Lenzen slijpen in de 17de eeuw
Click here to download the file "Lenzen_slijpen_in_de_17e_eeuw.pdf".
Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen
Herengracht 52
NL-4331 PX MIDDELBURG
www.lansbergen.net
"De wereld is mijn land, de wetenschap is mijn geloof" Christiaan Huygens
  • PDF Middelburgs glas
  • PDF Lenzen slijpen in de 17de eeuw
Click here to download the file "Middelburgs_glas.pdf".
The Glass Age
© Angela van der Burght, 2006
Click here to download the file "The_Glass_Age_ENG.pdf".
article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer