FAQ
Find

Re3 Glass
Telesilla Bristogianni & Faidra Oikonomopoulou
Een nieuw bouwsysteem bestaande uit droog geassembleerde, in elkaar grijpende gegoten componenten gemaakt van afvalglas. Van glasafval worden bouwelementen gemaakt voor architectuur en interieurontwerp. De in elkaar grijpende vormen zorgen voor eenvoudige montage en demontage, en bevorderen het hergebruik en de recyclebaarheid van de componenten. Experimenten in het Glass Lab van de TU Delft met verschillende vormen, glassoorten en koeltechnieken hebben geresulteerd in een breed scala aan gekleurde, transparante en matte, glaselementen.
Photo by Faidra Oikonomopoulou

GENOMINEERDEN NEW MATERIAL AWARD 2018 BEKEND GEMAAKT

 
NEW MATERIAL AWARD 2018.
Sinds de New Material Award in 2009 voor het eerst werd toegekend, beloont de prijs kunstenaars en ontwerpers voor hun bijdrage aan materiaalinnovatie ten dienste van ecologische en sociale duurzaamheid. De afgelopen tien jaar is de prijs een belangrijke katalysator gebleken voor vernieuwend ontwerpend onderzoek. Bovendien biedt de New Material Award een platform aan een generatie ontwerpers die fundamentele vragen durft te stellen over industriële productieprocessen en natuurlijke groei, afvalstromen en restmaterialen. Steeds regelmatiger doen zij dat in samenwerking met wetenschappelijke partners.

Posted 19 October 2018

Share this item:

|

Het kunnen confronterende vragen zijn, waarin de ethiek van de industriële samenleving of de politiek achter het milieubeleid ter discussie komen te staan. In de genomineerde projecten leidt het kritisch onderzoek tot prikkelende tegenvoorstellen. Met hun speculatieve projecten verbeelden de ontwerpers een alternatieve, optimistische kijk op de grondstoffen en materialen van de toekomst.
 
Materiaalinnovatie omvat veel meer dan alleen de ontwikkeling van compleet nieuwe materialen. Meestal draait het om een herwaardering van grondstoffen, technieken of restproducten die in de huidige industriële praktijk over het hoofd worden gezien, als minderwaardig zijn gediskwalificeerd of als ongeschikt voor de beoogde doeleinden terzijde geschoven. Telkens blijkt het mogelijk om de waardering op te rekken. Door onderzoekend en vooral zonder vooroordeel nieuwe mogelijkheden te verkennen. Van een beladen stof als dierlijk bloed tot het eeuwenlang gebruikte constructiemateriaal bamboe. Van het haar dat bij de kapper achterblijft tot het afvalglas dat volgens de gevestigde industrieën ongeschikt zou zijn voor hergebruik.
 
Genomineerden
De vijftien genomineerden voor de New Material Award 2018 zijn Agne Kucerenkaite met Ignorance is Bliss, Alexander Marinus met Hey Jute, Basse Stittgen met Blood Related, Daria Biryukova met Forz Glaze, Envisions met Wood in Progress, Inge Sluijs met Plasma Rock, Iris de Kievith & Annemarie Piscaer met SerVies, Ekatarina Semenova met Care for Milk, Studio Klarenbeek & Dros i.s.m. Atelier Luma met Algae Lab LUMA, Overtreders W & bureau SLA met People's Pavilion: 100% geleend, Sanne Visser met The New Age of Trichology, Shahar Livne met Lithoplast, Studio Chris Kabel met Recomposed Bamboo, Telesilla Bristogianni & Faidra Oikonomopoulou met Re3-Glass en Xandra van der Eijk met Future Remnants. Het werk van alle genomineerden is te bekijken op www.newmaterialaward.nl.
 
New Material Award
p/a Fonds Kwadraat, Spring House
De Ruijterkade 128
1011 AC Amsterdam
info@newmaterialaward.nl 
https://www.newmaterialaward.nl

Photo by Faidra Oikonomopoulou

Photo by Faidra Oikonomopoulou

Photo by Faidra Oikonomopoulou

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

GRANT GARMEZY WILL BE ONE OF...
24-02 Toledo Museum of Art to host master classes in glass...

ROTTERDAMMERS ADOPTEREN...
24-02   De 1664 Enorme Spiegelpanelen worden vanaf dit...

NEW YORK CITY ARTIST JOSEPH...
23-02 Aesop’s fables come alive with glass master...

EXHIBITION OF GLOBAL...
16-02 Global Conversations: World Art in...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising