FAQ
Find

Vlnr Ingrid van Engelshoven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Taco Dibbits (hoofddirecteur Rijksmuseum), Judikje Kiers (directeur Amsterdam Museum), Femke Halsema (burgemeester van Amsterdam). Foto Jan-Kees Steenman

RIJKSMUSEUM RESTAUREERT REMBRANDTS NACHTWACHT VOOR HET OOG VAN DE WERELD

Het Rijksmuseum start in juli 2019 met het grootste onderzoek ooit naar De Nachtwacht van Rembrandt. Dit zal plaatsvinden voor het oog van het publiek in de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste en meest geavanceerde technologie. Op basis van het onderzoek zal worden bepaald hoe Rembrandts meesterwerk zo goed mogelijk kan worden behouden voor toekomstige generaties. 

Posted 16 October 2018

Share this item:

|

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: De Nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld en het is de taak van het Rijksmuseum om er zo goed mogelijk voor te zorgen. De Nachtwacht is van iedereen en daarom voeren we het onderzoek en de restauratie uit in het museum, op zaal, en is het proces voor iedereen online te volgen, waar je ook bent.
 
Het Rijksmuseum controleert continu de conditie van De Nachtwacht. Gebleken is dat er veranderingen optreden, zoals het wit uitgeslagen hondje rechtsonder op het schilderij. Om een beter begrip te krijgen van deze veranderingen start het Rijksmuseum een diepgaand onderzoek naar de algehele staat van het schilderij. Het uitgebreide onderzoek is noodzakelijk om het beste behandelplan te kunnen bepalen en bestaat onder meer uit beeldtechnieken, hoge-resolutiefotografie en zeer geavanceerde computeranalyse. Hiermee kunnen we het schilderij minutieus in beeld brengen en niet alleen de oppervlakte van het schilderij onderzoeken, maar alle lagen van het schilderij bestuderen: van vernis tot doek. Het is meer dan 40 jaar geleden dat de laatste grote restauratie van De Nachtwacht plaatsvond, naar aanleiding van een aanval met messteken in 1975.
 
Voor het oog van het publiek
Komende zomer komt er om De Nachtwacht een glazen ruimte met bijzonder helder glas, ontworpen door de Franse architect Jean Michel Wilmotte (Diamant glas red.) Hierdoor is het voor iedereen op de voet te volgen en blijft De Nachtwacht zichtbaar. Ook is het proces wereldwijd, via een digitaal platform, online te volgen.
 
Onderzoeksteam
In het Rijksmuseum is veel ervaring en kennis opgedaan met het restaureren van schilderijen van Rembrandt. Vorig jaar nog werd de restauratie van Rembrandts Marten & Oopjen afgerond. Het onderzoeksteam dat aan De Nachtwacht werkt bestaat uit onderzoekers, conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum. Voor het onderzoek werkt het Rijksmuseum nauw samen met musea en universiteiten in binnen- en buitenland.
 
De Nachtwacht
Het groepsportret van officieren en andere schutters van Wijk II in Amsterdam, onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch, tegenwoordig bekend als De Nachtwacht is Rembrandts meest ambitieuze schilderij. Hij voltooide het in 1642 in opdracht van de schutters van het Amsterdamse Kloveniersgilde. Het is Rembrandts enige schuttersstuk en geroemd vanwege de levendige en gedurfde compositie, waarin de schutters niet alleen zijn geportretteerd, maar bovendien ‘in beweging’ zijn afgebeeld. De Nachtwacht is eigendom van de stad Amsterdam en vormt sinds 1808 het hoogtepunt van de collectie van het Rijksmuseum. De architect van het Rijksmuseum, Pierre Cuypers (1827-1921) ontwierp voor De Nachtwacht zelfs een eigen erezaal, waar het schilderij jaarlijks door meer dan 2,2 miljoen mensen wordt bewonderd.
 
2019 Jaar van Rembrandt
In 2019 is Het Jaar van Rembrandt ter gelegenheid van zijn 350ste sterfdag. Het Rijksmuseum presenteert twee grote tentoonstellingen als eerbetoon aan de grote meester. In de tentoonstelling Alle Rembrandts (15 februari-10 juni 2019) is voor het eerst in de geschiedenis de hele collectie Rembrandt-schilderijen, -tekeningen en -prenten van het Rijksmuseum in samenhang te zien. De tentoonstelling Rembrandt-Velázquez (11 oktober-19 januari 2020) toont de meester in internationale context en brengt Spaanse en Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw met elkaar in dialoog.
 
Begunstigers en partners
Dankzij bijdragen van het Ministerie Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, de gemeente Amsterdam, founder Philips en hoofdsponsoren ING, de BankGiro Loterij en KPN kunnen jaarlijks ruim 2 miljoen mensen het Rijksmuseum en De Nachtwacht bezoeken.
 
Het onderzoek en de restauratie naar De Nachtwacht wordt mede mogelijk gemaakt door The Bennink Foundation, PACCAR Foundation, Stichting Thurkowfonds en particuliere schenkers.
 
Rijksmuseum
19th-century building housing Dutch Golden Age painting masterpieces & vast European art collection.
Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam, Netherlands
+31 (0)20-674 7000
rijksmuseum.nl
 
 
 

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

AFTER MORE THAN THIRTY YEARS...
10-12   It has been more than three decades since the...

VEILING COLLECTIE FRANK...
09-12 Veilinghuis Sotheby’s verkocht zijn collectie...

UPCOMING PUBLIC EXHIBITION...
09-12 Sculptures of figurative shapes appear in glassmaking...

TENTOONSTELLING VAN BEROEMDE...
08-12 CHIHULY, een tentoonstelling met sensationele...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2018  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising