FAQ
Find

© Oude Kerk, fotograaf: Maarten Nauw

OUDE KERK TELT 350 GE√ŹNTERESSEERDEN VOOR ROOD VENSTER

Succesvolle dag levert talrijke perspectieven op rood raam op
      
Vanmiddag werd de Oude Kerk vrij opengesteld voor iedereen met interesse in het geplaatste rode venster in de Heilig Graf kapel. 350 geïnteresseerden bezochten vandaag de kapel, met daarin het nog niet opgeleverde rode venster. De dag verliep voorspoedig. Met bezoekers werd van gedachten gewisseld over het rode venster in het Heilig Graf. Een aantal mensen kwam aanvankelijk sceptisch naar binnen. Maar door het zien van het venster en het begrip voor context en de bedoeling, ging men positief weer naar buiten. 

Posted 25 September 2018

Share this item:

|

De bedoeling van het raam is om de cultuurhistorische waarden van de voor velen nog onbekende kapel te belichten. De Heilig Graf kapel werd in 1515 volgens Rooms katholieke traditie gebouwd als replica van ‘sepulchrum prope domini’ ofwel het graf van Christus, naar voorbeeld van de Heilig Graf kerk in Jerusalem. Er werden hier kaarsen gebrand, getuige aantekeningen in het kasboek van de Oude Kerk uit 1560. Met het nieuwe raam, een kunstwerk van kunstenaar Giorgio Andreotta Calò, kan de kapel permanent en betekenisvol worden ontsloten voor publiek als museale ruimte.
 
De vragen die in de totstandkoming van dit werk centraal staan draaien om de relatie kunst, erfgoed en muziek. Kunnen we ons een ruimte voor muziek voorstellen die bestaat buiten de media en voorbij het podium? Een ruimte waarin de luister- en kijkpositie wordt bepaald door de bezoeker en niet afhankelijk is van een aangewezen stoel? Als het aan de kunstenaars ligt gaan luisteraars en kijkers dit vraagstuk zelf onderzoeken en beantwoorden. Voor de duur van de tentoonstelling laten zij een geluidsinstallatie het middelpunt van tijd en ruimte van de Oude Kerk zijn.
 
Kunstenaar Giorgio Andreotta Calò ontdekte dat de sponningen van dit venster, anders dan de overige ramen in de kerk, niet in een hoek van 90 graden liepen, maar schuin waren afgewerkt. Onderzoek wees uit dat deze afwerking bedoeld was om de rode avondzon op te vangen, die als laatste dit raam zou bereiken voordat het onderging. Daarmee zou het licht vallen op een beeldengroep, die voor de beeldenstorm de graflegging van Christus verbeeldde. De baldakijn [1], een is de enige nog aanwezige getuige van dit kunstwerk, dat volgens de literatuur waarschijnlijk op 23 augustus 1566 door woedende calvinisten werd gesloopt. Het rode raam staat stil bij deze gebeurtenis alsook bij de oorsprong van de kapel als graf van Christus. Graven worden in de katholieke traditie aangelicht met rood licht.
 
[1] Een baldakijn, troonhemel is een van kostbare stof gemaakte of gebeeldhouwde overkapping, die als eerbewijs boven een persoon of voorwerp geplaatst of gedragen wordt.
 
Reacties bezoekers
"Een bijzondere en passende ingreep en referentie naar het rooms-katholieke verleden."
Alex
 
"Licht werpt al vele eeuwen verscheidene kleuren in de Oude Kerk."
Carolus
 
"Zoveel kleuren rood, zoveel emoties, je stapt even in een andere wereld".
Astrid
 
"Ik vind het fantastisch. Dit kunstwerk is een meerwaarde voor de kerk, het mooiste gebouw van Amsterdam."
Judikje
 
Het is de eerste keer sinds decennia dat een kunstenaar de opdracht krijgt om een toevoeging te maken op de Oude Kerk. Directeur Jacqueline Grandjean: “In dit kunstwerk komen zowel religieuze als historische betekenissen van het erfgoed samen. De Oude Kerk was in de vijftiende tot en met de negentiende eeuw een belangrijke opdrachtgever aan kunstenaars. Het werk van Calò sluit hierbij naadloos op aan en verwijst naar een belangrijke kerkelijke traditie; die van mecenas.”
 
De toevoeging, die uit respect voor de diverse waardering ervan niet voor eeuwig, maar tien jaar te zien is, loopt vooruit op het ontsluiten van meerdere zijruimtes van de kerk. Op 5 oktober worden ook overige ruimtes die voorheen niet toegankelijk waren geopend voor publiek. Zoals de missie van het nog jonge museum Oude Kerk vertelt, vormt het samenspel tussen kunst en erfgoed hierbij het uitgangspunt. Oude en nieuwe kunstschatten worden getoond in de historische context van de kerk en haar voor velen nog onbekende stijlkamers. Meer Oude Kerk is vanaf 5 oktober permanent geopend voor bezoekers.
 
Zie de Agenda Glass is more>
http://www.glassismore.com/core/content.php?option=viewitem&id=74&le=11&rd=4747

OUDE KERK
oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam, the Netherlands
+31 (0)20 - 625 82 84
info@oudekerk.nl
http://www.oudekerk.nl

Oude Kerk onthulling Anastasis glasraam

   
Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

EXHIBITION OF GLOBAL...
16-02 Global Conversations: World Art in...

SUSAN EDGERLEY WINS THE 2019...
16-02 Canada's foremost distinction for excellence in...

MATERIAL WORLD OPENS AT...
16-02 Material World 1/3/2019-12/5/2019 I NEED IT...

LOOKING AHEAD TO UPCOMING...
16-02 VENTURA 9/4/2019-14/4/2019 During a packed press...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising