FAQ
Find

Maria Roosen: Rondom, glas en beton, 2018, 145 cm h x 180 cm ø rotonde Vorden, gemeente Bronckhorst

'RONDOM' VAN MARIA ROOSEN OP ROTONDE IN VORDEN

Het had wat voeten in de aarde, maar de Vordense rotonde Horsterkamp-Ruurloseweg heeft eindelijk haar kunstwerk. Het kleurrijke werk Rondom van de Arnhemse kunstenares Maria Roosen werd daar maandag geplaatst. Een glimmende put, gemaakt van glazen stenen.

Posted 8 May 2018

Share this item:

|

Roosens kunstwerk werd ruim een jaar geleden door de gemeente Bronckhorst gekozen als versiering van de oostelijke entree van Vorden. Dat zorgde voor de nodige deining in het kastelendorp.....

Mooi project
Roosen had geen trek om lang stil te staan bij die commotie. ,,Daar is al meer dan genoeg over gezegd. Ik zie dit als een mooi project, waar ik langer over heb gedaan dan gedacht. Gedurende het afgelopen jaar ben ik er in drie fases mee bezig geweest. Ik ben trots op het resultaat. Ik heb de Vordense historie erin vervat met acht stenen op de rand van de put, verwijzend naar de acht kastelen waar het dorp om bekend staat. Je kunt die stenen ook zien als kantelen, iets typisch voor een kasteel. Het is een kleurig geheel. Als je er omheen rijdt, verandert het kunstwerk daardoor voortdurend van kleur en karakter. Mijn hoop is dat het een soort wensput wordt...’’
 
‘RONDOM’
Rijdend op de rotonde wordt al snel duidelijk wat Vorden is; een kastelendorp in een mooie landelijke omgeving. De bewoners zijn daar trots op en de passanten worden nieuwsgierig. Deze sfeer met een link naar de rijke historie wil ik op een eigentijdse manier vormgeven door midden op de rotonde een beeld in de vorm van een put te maken van gekleurde hand geblazen glazen stenen.
 
De gekleurde glazen stenen verbeelden de tijdperken, de geschiedenis van de bebouwing. Ieder tijdsaspect verbeeldt door een andere kleur, die verschillende kleuren dragen bij aan het geheel.
De vorm kan een put voorstellen maar ook een toren. Een toren omdat op de bovenste rand acht grote stenen doen denken aan kantelen, en zo verwijzen naar de acht kastelen in de omgeving van Vorden. Het is ook een verwijzing naar het logo van de gemeente Bronckhorst waar ook een toren in zit.
Een put verwijst naar het dorpscentrum; het ontmoetingspunt en de bron. Daarnaast is de put is een van de oudste vormen van bebouwing met stenen.
 
Het is een heel herkenbare vorm die goed in het landelijke landschap past. En de ronde vorm sluit mooi aan bij de vorm van de rotonde. Het beeld is van veraf al te zien en van verschillende kanten anders te beleven. De kleuren van de glazen stenen zijn transparant zodat het licht er door heen kan, het licht heeft vrij spel, en door verschillende weertypen zal de kleur mee veranderen. Door het materiaal en de kleuren van de stenen zal het een schitterend geheel opleveren, een kleurrijke markering. Het kleurig accent zal een mooi contrast zijn met de kleuren van vooral de natuurlijke omgeving, en op de grens van natuur naar bebouwing. Door de maat en vorm zal het niet schreeuwerig maar in de juiste proporties zijn. Het krijgt ook iets sprookjesachtigs.  Het beeld verandert als je rondom rijdt, daarom de titel Rondom.

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

EXHIBITION OF GLOBAL...
16-02 Global Conversations: World Art in...

SUSAN EDGERLEY WINS THE 2019...
16-02 Canada's foremost distinction for excellence in...

MATERIAL WORLD OPENS AT...
16-02 Material World 1/3/2019-12/5/2019 I NEED IT...

LOOKING AHEAD TO UPCOMING...
16-02 VENTURA 9/4/2019-14/4/2019 During a packed press...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising