FAQ
Find

Performance op de bewegende glazen schijf Malerwanderweg van Jan Doms. Foto Piet Augustijn

JAN DOMS WINT BERNARDINE DE NEEVE-PRIJS 2018

Jan Doms is de winnaar geworden van de Bernardine de Neeve-prijs 2018. Tijdens een druk bezochte opening in Museum Jan van der Togt reikte juryvoorzitter Han de Kluijver hem de cheque van 5000 euro uit. “Jan Doms gebruikt glas op een wijze die niet veel te zien is.”

Posted 5 May 2018

Share this item:

|

De jury had er een behoorlijke kluif aan. De genomineerden voor de prijs – Joost Bicker Caarten, Jan Doms en Arnout Visser –  hadden zich optimaal gepresenteerd in de museumzalen. Jan Doms met de opstelling van zijn grote werk Malerwanderweg, een bewegende glazen dansvloer, Arnout Visser met een serie nieuwe glanzende Golden Mushrooms en Liquid Lights en Explosion Bubbles aan de wand en Joost Bicker Caarten met hangende en een enkele staande objecten waarin glas werd gecombineerd met oud of nieuw (beuken)hout.

Aan de criteria voor de prijs: één nieuw werk, de rest bestaand werk, vernieuwend bezig zijn met het materiaal glas dat een constante moet zijn in het oeuvre en eventuele combinaties met andere materialen of andere disciplines (zoals muziek) werd dan ook ruimschoots voldaan. Door Jan Doms die een performance liet uitvoeren door een danseres, door Arnout Visser die reusachtige mushrooms liet blazen en door Joost Bicker Caarten die naar aanleiding van zijn nominatie met gebogen beukenhout is gaan werken en die zijn geblazen glasobjecten inzette voor een muziekperformance (te zien en te horen in de tentoonstelling).
 
De jury zei over het werk van Jan Doms onder meer: “Glas in combinatie met andere materialen zorgt voor een consistent oeuvre. Doms laat zien wat je met (industrieel) glas kunt doen. Zijn grote werken zijn niet altijd autonoom, maar vormen soms het toneel voor een performance of andere voorstelling. Met het getoonde object heeft hij optimaal gebruik gemaakt van de ruimte om tot komen tot een beeld met architecturale kwaliteiten. Het materiaal glas wordt meegenomen naar een andere wereld, een wereld die verder gaat dan die van de geblazen objecten.”
 
Over Arnout Visser merkte de jury op: “Als iemand met glas bezig is, dan is hij het wel. Op iedere locatie werkt hij met de aanwezige kennis en kunde van de beschikbare ambachtslieden. Werk ontstaat vanuit idee en gevoel. Het enthousiasme spat eraf. Je zit het maakproces terug in het werk. Arnout Visser heeft een geheel eigen manier van omgaan met het materiaal. Toch vond de jury weinig vernieuwing in het gepresenteerde werk, terwijl de presentatie als geheel werd beoordeeld als behoorlijk vol. Concentratie op enkele grote stukken zal de aandacht voor de afzonderlijke werken zeker ten goede komen.”
 
En over Joost Bicker Caarten: “Poëtisch, gelaagd, verrassend, hangende sculpturen als grafische tekens in de ruimte, stilte, schoonheid, zeer persoonlijk, combinatie van geblazen glazen elementen met sloophout, zelfgemaakte houten delen en andere. De combinatie met muziek neigt naar ritmische melodieën. Toch al vele jaren op eenzelfde wijze werkzaam.”
 
Bernardine de Neeveprijs 2018
Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50, NL-1182 JE Amstelveen
t +31 (0)20-6415754
Open: di t/m zo 11.00-17.00 uur
Tot en met 3 juni 2018
www.jvdtogt.nl
 
Zie de Agenda>

Arnout Visser, Explosion Bubble, 2018
Foto: Piet Augustijn

Joost Bicker Caarten, Hangende tekens in de ruimte
Foto: Piet Augustijn

Jan Doms bij de prijsuitreiking Museum Jan van der Togt
Foto: Rudi Klumpkes

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

EXHIBITION OF GLOBAL...
16-02 Global Conversations: World Art in...

SUSAN EDGERLEY WINS THE 2019...
16-02 Canada's foremost distinction for excellence in...

MATERIAL WORLD OPENS AT...
16-02 Material World 1/3/2019-12/5/2019 I NEED IT...

LOOKING AHEAD TO UPCOMING...
16-02 VENTURA 9/4/2019-14/4/2019 During a packed press...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising