FAQ
Find

©Jeff Koons, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints), 2014–15
Olieverf op doek, glas, aluminium,
179,7 x 136,5 x 37,5 cm

GAZING BALL VAN JEFF KOONS NAAR NEDERLAND VOOR SERIE MEESTERWERK IN DE NIEUWE KERK

17/2/2018-8/4/2018
Een van de Gazing Ball Paintings die de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons (1955) sinds 2014 maakt, wordt het Meesterwerk 2018 in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Het kunstwerk, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) , is een wonderbaarlijke combinatie van een met de hand opnieuw geschilderde versie van Madonna en kind met vier heiligen (1500–01) van de Italiaanse renaissanceschilder Perugino, en een gladde kobaltblauwe glazen bol. Te zien van 17 februari tot en met 8 april 2018. Het kunstwerk 

Posted 1 February 2018

Share this item:

|

De spiegelende bol, die op een geschilderde aluminium plaat aan de voorkant aan het schilderij is bevestigd, reflecteert de beschouwers in hun omgeving. Zij worden daardoor letterlijk in het kunstwerk opgenomen. De omgeving, het hier en nu wordt deel van het werk, een nieuwe, steeds veranderende optische én spirituele eenheid. Zo geeft de gazing ball het oude schilderij oneindig veel nieuwe dimensies. Jeff Koons bedacht dit nieuwe kunstwerk, na analyse op microniveau van de door Perugino gebruikte kleuren. Koons en zijn assistenten schilderden het minutieus na met duizenden verschillende handgemengde kleuren. Het oog van Perugino, het oog van Koons en het oog van de kijker komen samen in dit nieuwe driedimensionale meesterwerk.

Het is in wezen een dubbel meesterwerk, omdat het originele doek van Perugino ook als meesterwerk geldt. De uit Umbrië afkomstige Perugino had tijdens de renaissance een grote groep beroemde navolgers. Zo was hij de leermeester van Rafaël en kreeg hij talloze opdrachten in Florence en in vele andere
Italiaanse steden.
 
De serie
In de serie Meesterwerk schitteren kunstwerken die zó bijzonder zijn dat ze bijna nooit worden uitgeleend: te kwetsbaar of de publiekslieveling van een museum. Steevast zijn dit werken met een – soms onverwachte – religieuze of spirituele lading, die vragen om contemplatie en introspectie en die schitteren in de gotische ruimte van De Nieuwe Kerk.
De eerdere Meesterwerken waren De Heilige Familie van Rembrandt (2011), Andy Warhols The Last Supper (pink) (2012), Francis Bacons triptiek In Memory of George Dyer (2014), Tristan’s Ascension (The Sound of a Mountain Under a Waterfall) / Fire Woman van Bill Viola (2015), Marc Chagalls Calvary (2016) en Pentecostés van El Greco (2017). Stichting AMMODO en Van Lanschot Bankiers maken de serie mogelijk.

De Nieuwe Kerk Amsterdam
Dam Square
1001 AE Amsterdam, the Netherlands
+31 (0)20 626 81 68
www.nieuwekerk.nl

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

GRANT GARMEZY WILL BE ONE OF...
24-02 Toledo Museum of Art to host master classes in glass...

ROTTERDAMMERS ADOPTEREN...
24-02   De 1664 Enorme Spiegelpanelen worden vanaf dit...

NEW YORK CITY ARTIST JOSEPH...
23-02 Aesop’s fables come alive with glass master...

EXHIBITION OF GLOBAL...
16-02 Global Conversations: World Art in...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising