FAQ
Find

Fotograaf Ben Deiman

NATIONAAL GLASMUSEUM LEERDAM

  LEERDAM  

24 June 2017through 24 September 2017

Share this:

|
 

Cities of Glass
Manifestatie 24/6/2017-9/7/2017

Het Nationaal Glasmuseum organiseert samen met de gemeente Leerdam, Royal Leerdam Crystal,  KunstFort Asperen en De Oude Horn vanaf 24 juni a.s. 'Cities of Glass' - een manifestatie gevolgd door verschillende tentoonstellingen, waarin glas als materiaal voor kunstenaars en ontwerpers centraal staat.

Ruim 30 jaar na eerste glasmanifestatie
'Cities of glass' vindt zijn oorsprong in 'Glas 86', de manifestatie in Leerdam die ruim dertig jaar geleden glas en beeldende kunst onder de aandacht bracht. Hoewel er veel is veranderd, is de noodzaak om zowel kunstvorm als technieken op de kaart te zetten nog even urgent.

Groeiende populariteit; weinig kennis over techniek Glas als kunstvorm wordt de laatste jaren steeds populairder. Desondanks weten veel makers nog onvoldoende over de verschillende glasblaastechnieken uit binnen- en buitenland. Het maakt een groot verschil of je je ontwerp in Venetië, Novy Bar (Tjechië) of Leerdam laat uitvoeren.
Elk glascentrum heeft zijn eigen tradities. Reden voor alle deelnemende partijen om een manifestatie en serie exposities te organiseren.

Glas ’86 wordt letterlijk en figuurlijk nieuw leven ingeblazen tijdens “Cities of Glass”. Tijdens dit spektakel, dat plaats vindt van zaterdag 24 juni t/m zondag 9 juli, gaan kunstenaars en ontwerpers de strijd aan met meesterglasblazers uit Murano, Bohemen en Leerdam. Drie studio’s vormen het strijdtoneel, gloeiend glas het wapen en de inzet is het mooiste glasontwerp. Wij nodigen u graag uit…!
 
Tijdens de manifestatie werken gerenommeerde ontwerpers en kunstenaars als Berend Strik,  Scholten & Baijings, Zoro Feigl, Hans van Bentem en Anne Wenzel met  dé meesterglasblazers Marco Lopulalan, Silvano Signoretto en Petr Novotny, uit Nederland, Italië en Tsjechië.
 
Doel is om deze generatie makers te inspireren met de vele facetten van het Leerdamse, Boheemse en Venetiaanse glasambacht. Hun verrichtingen zijn tijdens de manifestatie van dichtbij te volgen.
 
Kunstenaars leren en demonstreren internationale technieken
Tijdens de manifestatie werken gerenommeerde ontwerpers en kunstenaars als Berend Strik, Scholten & Baijings, Zoro Feigl en Anne Wenzel met meesterglasblazers uit Nederland, Italië en Tsjechië. Doel is om deze generatie makers te inspireren met de vele facetten van het Leerdammer, Boheemse en Venetiaanse glasambacht. Hun verrichtingen zijn tijdens de manifestatie van dichtbij te volgen.

Kijken, luisteren en zelf maken
De objecten die voortkomen uit deze bijzondere samenwerking staan vanaf 8 juli a.s. in KunstFort Asperen. Ook in het Nationaal Glasmuseum zijn in het kader van de glasmanifestatie drie tentoonstellingen te zien: Cities of Glass: glas uit Venetië, Novy Bar en Leerdam; Bernard Heesen -Van Kleurenpracht tot Pronkbokaa/ en A.D. Co pier -Lino Tagliapietra.

Tijdens 'Cities of glass' zijn er daarnaast veel publieksactiviteiten. Glasblaasdemonstraties, glasworkshops en symposia geven bezoekers content en context, maar ook de kans om zelf aan de slag te gaan.

Bernard Heesen - Van Kleurenpracht tot Pronkbokaal
Glazen objecten komen tegenwoordig bijna altijd kleurloos uit de oven. Kleur wordt meestal alleen ter decoratie gebruikt. Maar het gebruik van kleur (en textuur) in de transparante massa heeft veel meer mogelijkheden. 
Het Nationaal Glasmuseum heeft daarom glasblazer en beeldend kunstenaar Bernard Heesen gevraagd een kleurenonderzoek te doen. Deze tentoonstelling toont de eerste resultaten van dat onderzoek. In het najaar wordt in de museumtuin een ‘rotstuintje’ van de hand van Heesen onthuld dat het slotstuk van het kleurenonderzoek vormt. Van kleurenpracht tot pronkbokaal is als onderdeel van de tentoonstellingen van Cities of Glass te zien in het Nationaal Glasmuseum vanaf 9 juli.

Zie de Agenda> Cities of Glass:   Venetië  Novy Bor  Leerdam

Zie de Agenda Cities of Glass: Venetië-Novy Bor-Leerdam>

Zie de Agenda  A.D.Copier - Lino Tagliapietra: een aanzienlijke verrijking>
A.D. Copier - Lino Tagliapietra: een aanzienlijke verrijking 

Van 13 juli tot 24 september vindt in Museum Jan van der Togt te Amstelveen de overzichtstentoonstelling Van Kleurenpracht tot Pronkbokaal – Een Reflectie plaats. 
 
Martin Janecky bij Cities of Glass
Kom dit weekend tijdens Cities of Glass kijken naar Martin Janecky de spectaculaire glastovenaar uit Tsjechië!
De zeer getalenteerde Tsjechische glaskunstenaar Martin Janecky geeft samen met Christiaan D. Maes een demonstratie van zijn werk. Janecky maakt bijzonder werk: zijn objecten zijn ware sculpturen. Hij gebruikt een bijzondere techniek die hij zelf Sculpting inside the bubble (beeldhouwen in de bel) noemt. Met door hemzelf ontwikkeld gereedschap bewerkt hij een geblazen bel glas van binnenuit en maakt zo mensen- en dierenkoppen.
Hij is zaterdag 24 juni tussen 11.00 uur en 16.00 uur op de Glasblazerij op de Zuidwal en zondag 25 juni bij Royal Leerdam Crystal is hij in de middag aan het werk te zien.

Venues:
FORT ASPEREN
Langendijk 60, 4151 BR Acquoy, Netherlands
+31 (0)345-619 992
http://www.kunstfortasperen.nl

GLASBLAZERIJ DE OUDE HORN
Acquoyseweg 1, 4151 CB Acquoy, Netherlands
+31 (0)6-54325746
http://www.deoudehorn.com

GLASBLAZERIJ
Zuidwal
+31 (0)345-614 960
info@nationaalglasmuseum.nl
nationaalglasmuseum.nl

ROYAL LEERDAM CRYSTAL
Lingedijk 8, 4142 LD Leerdam, Netherlands
+31 (0)345-636 545
http://www.royalleerdamcrystal.nl
 


NATIONAAL GLASMUSEUM LEERDAM
Lingedijk 28, 4142 Leerdam, Netherlands
+31 (0)345-612 714
http://www.nationaalglasmuseum.nl

Bernard Heesen: Van Kleurenpracht tot Pronkbokaal

Martin Janeky

Glasblazerij

Click here to download the file "programma.pdf".
Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

GRANT GARMEZY WILL BE ONE OF...
24-02 Toledo Museum of Art to host master classes in glass...

ROTTERDAMMERS ADOPTEREN...
24-02   De 1664 Enorme Spiegelpanelen worden vanaf dit...

NEW YORK CITY ARTIST JOSEPH...
23-02 Aesop’s fables come alive with glass master...

EXHIBITION OF GLOBAL...
16-02 Global Conversations: World Art in...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising