FAQ
Find

Credits beeld: Christopher Koch

MUZIKALE NIEUWJAARSGROET ELBPHILHARMONIE HAMBURG MET 'WINDOW WALTZ'

Glazenwassers spelen Nieuwjaarswals op 110 meter hoogte
 
Elbphilharmonie Hamburg brengt met de 'Window Waltz' een wel heel bijzondere nieuwjaarsgroet. Met een knipoog naar de Weense nieuwjaarstradities spelen vier industriële klimmers van het gevelreinigingsteam van het Hamburgse concertgebouw op duizelingwekkende hoogte An der schönen blauen Donau van Johann Strauss, in dialoog met violiste Athina Natascha Rehse.

Posted 1 January 2018

Share this item:

|

Hamburgse hoogvliegers
Duidelijk geïnspireerd door hun werkplek gaan vier industriële klimmers in dialoog met een violiste binnen in het gebouw. Het ene moment imiteren zij met hun wissers de klank van violen, op het andere moment slaan ze met ruitenwissers en telescoopstangen in percussie op de ramen. Met een glazen façade van 16.000 vierkante meter en circa 1.100 (individueel) gevormde gevelelementen is de Elbphilharmonie Hamburg toonaangevend op het gebied van architectuur. Dat geldt vooral voor de glazen nieuwbouw - ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron - dat zich als een kristallen golf verheft boven de ruwe baksteen van het voormalige Kaispeicher. Niet verrassend dus dat het schoonmaken van de kolossale glazen façade een bijzondere uitdaging is. Het kost acht industriële klimmers ongeveer drie weken om de glazen gevel van de Elphilharmonie volledig schoon te maken.
 
Genieten van muziek en spectaculaire uitzichten – sinds de opening van de Elbphilharmonie in januari 2017 kan iedereen Hamburgs nieuwe handelsmerk beleven: in de zalen weerklinken altijd uitverkochte, uitmuntende concerten in de meest diverse genres. En tijdens het eerste jaar hebben al circa vierenhalf miljoen bezoekers genoten van het panoramische uitzicht over Hamburg vanuit de op 37 meter hoogte gelegen Plaza.
 
Bekijk hier de Window Waltz van de Elbphilharmonie Hamburg en hier de making of van deze bijzondere uitvoering van An der schönen blauen Donau
 
Over Elbphilharmonie Hamburg
Sinds de opening van de Elbphilharmonie Hamburg zet de stad z’n geschiedenis als muziekstad consequent voort en laat zien dat in Hamburg contrasten de toekomst zijn. In de HafenCity Hamburg, het grootste Europese binnenstadontwikkelingsproject dat zich bevindt tussen het UNESCO wereldcultuurerfgoed Speicherstadt en de haven, is de Elbphilharmonie Hamburg het nieuwe aantrekkingspunt voor alle inwoners en gasten van Hamburg. De Elbphilharmonie Hamburg bestaat uit twee concertzalen met een veelzijdig muzikaal programma, veel ruimte voor muziekeducatie, een hotel, horeca en de openbare plaza, waar bezoekers op 37 meter hoogte een overweldigend uitzicht over de hele stad hebben. Het gebouw is ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron. Boven het vroegere pakhuis A, waarin vroeger thee, tabak en cacao werden opgeslagen, reikt nu een schitterend nieuw gebouw 110 meter de lucht in. Met zijn opvallende architectuur staat het nieuwe concertgebouw voor de contrastrijke en maritieme flair van de stad, die tussen traditie en moderniteit met veel durf, creativiteit, innovativiteit en een internationale instelling haar toekomst steeds weer opnieuw vormgeeft. Het symboliseert zowel de ruwheid en de schoonheid van de stad Hamburg; de tegenstellingen die overal in de stad te vinden zijn en haar bijzondere charme geven. www.elbphilharmonie.de/en
 
Over Hamburg
Hamburg is met 1,8 miljoen inwoners de op één na grootste stad van Duitsland. De metropoolregio Hamburg met 5 miljoen mensen behoort tot een van de economisch sterkste en welvarendste regio’s in Europa. Als eeuwenoude haven- en handelsstad heeft Hamburg wereldwijde betrekkingen. De stad beschikt niet alleen over een bloeiende handel en logistieke sector, maar is tevens de mediahoofdstad van Duitsland. Hamburg is de groenste miljoenenstad in Europa – een vijfde van het stadsoppervlak bestaat uit water, waaronder: de Elbe en de kleinere Alster, die in het stadscentrum is opgestuwd tot een meer. Rond deze rivieren ontplooit zich een maritieme metropool, waarin het spectrum reikt van het voorname Blankenese tot aan uitgaanswijken met een uitbundig nachtleven. Ambitieuze stadsplanningsprojecten zoals de HafenCity Hamburg, een rijk cultureel leven en de hoge levenskwaliteit langs het water hebben in de afgelopen jaren steeds meer toeristen naar de stad gelokt, zodat Hamburg inmiddels in de top tien van Europese stedenreisbestemmingen staat.

Zie het artikel in Architecture>
 
See YouTube Elbphilharmonie Hamburg | Window Waltz – Making Of>

Elbphilharmonie Window Waltz © Christoph Koch

Elbphilharmonie Window Waltz © Christoph Koch

Elbphilharmonie Window Waltz © Christoph Koch

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

CALL FOR PAPERS: 2019 NASHER...
19-10 The 2019 Nasher Prize Graduate Symposium offers...

ZANDGLAS IS NOMINATED IN THE
19-10 Atelier NL is a design studio based in Eindhoven that...

GENOMINEERDEN NEW MATERIAL...
19-10   NEW MATERIAL AWARD 2018. Sinds de New...

THE NEW MASTERS: GRAPHIC...
17-10 18/10/2018-4/11/2018   Over the past few weeks...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2018  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising