FAQ
Find

Het Breaam-NL In-Use certificaat wordt overhandigd. Foto: Tomek Dersu Aaron Whitfield voor de “Appel Wall,” 1956

STEDELIJK ONTVANGT, ALS TWEEDE MUSEUM TER WERELD, INTERNATIONAAL ERKENDE BREAAM-NL IN-USE DUURZAAMHEIDSCERTIFICAAT MET STATUS ‘’VERY GOOD’’.

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft, als tweede museum ter wereld, het internationaal erkende duurzaamheidscertificaat BREAAM-NL In-Use behaald. 

Posted 1 November 2017

Share this item:

|

Vanochtend is het ingelijste certificaat door assessor Marleen Lubberding van W4Y (We For You) uitgereikt aan Ben Mulders (Hoofd Gebouwbeheer) en Christian Taal (Manager Facilities & Veiligheid) van het Stedelijk Museum. Door de groeiende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen is het Stedelijk in 2015 het project Stedelijk Groen begonnen. Vanuit het project zijn energiebesparende mogelijkheden verkent en is een interne bewustzijnscampagne gestart met als resultaat het behalen van het duurzaamheidscertificaat BREAAM-NL In-Use met de status “very good”.Het meetinstrument BREAAM-NL In-Use beoordeelt de duurzaamheidsprestatie van bestaande (museum)gebouwen. Daarbij wordt gelet op drie onderdelen: het gebouw, het beheer en het gebruik. Verschillende duurzaamheids-categorieën worden hierbij in acht genomen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling.
 
Duurzame inspanningen
Binnen het Stedelijk zijn diverse maatregelen getroffen met het oog op duurzaam ondernemen. Tijdens de renovatie van het gebouw is een warmte-koude opslag aangebracht waarbij duurzaam opgewekte energie wordt opgeslagen in de bodem en later hergebruikt. Binnenkort wordt een CO2-klimaatsturing aangebracht die zich aanpast op het aantal bezoekers; bij weinig bezoekers wordt de luchtverversing afgeknepen en vice versa. Dit zorgt voor een forse energiebesparing. Ook onder de medewerkers wordt gewerkt aan bewustwording middels bewustzijn-stickers, een duurzaamheids­challenge en het inrichten van zogeheten ‘afvalstraten’ voor het scheiden van afval.

Ook in de toekomst blijft het Stedelijk naar nieuwe mogelijkheden kijken om nog duurzamer te worden. Christian Taal (Manager Facilities & Veiligheid): ‘Naast bekende ideeën als het plaatsen van zonnepanelen en aanbrengen van LED-verlichting in de tentoonstellingszalen, bekijken we ook de mogelijkheden voor het gebruik van duurzame en recyclebare tentoonstellingsmaterialen, het terugdringen en hergebruiken van folders, het aanbieden van duurzame en lokale gerechten bij de horeca en het reduceren van het waterverbruik in de toiletgroepen.
 
STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM
Museumplein 10
NL-1071 DJ Amsterdam
+31 (0)20-5732911
www.stedelijk.nl
 

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

AFTER MORE THAN THIRTY YEARS...
10-12   It has been more than three decades since the...

VEILING COLLECTIE FRANK...
09-12 Veilinghuis Sotheby’s verkocht zijn collectie...

UPCOMING PUBLIC EXHIBITION...
09-12 Sculptures of figurative shapes appear in glassmaking...

TENTOONSTELLING VAN BEROEMDE...
08-12 CHIHULY, een tentoonstelling met sensationele...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2018  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising