FAQ
Find

Frank Tjepkema
Oranjevaasje Beatrix 80

TER ERE VAN DE 80E VERJAARDAG VAN PRINSES BEATRIX PRESENTEREN WE HET ORANJEVAASJE BEATRIX 80!

Het eerste exemplaar zal aan het Koninklijk Huis  worden uitgereikt.
 
Al sinds 1927 brengt Royal Leerdam Crystal geheel volgens traditie de beroemde Oranjevaasjes uit bij belangrijke gebeurtenissen binnen de Koninklijke familie. De Oranjevaasjes worden in de eeuwenoude Leerdamse Kristalfabriek handgevormd en mond geblazen van Cristal Supérieur, het meest zuivere kristal van Europa. 

Posted 1 November 2017

Share this item:

|

Ontwerp van Frank Tjepkema
Grote Nederlandse kunstenaars en ontwerpers hebben hun naam al aan de traditie van de Oranjevaasjes verbonden. Royal Leerdam Crystal heeft ontwerper Frank Tjepkema gevraagd het nieuwste Oranjevaasje te ontwerpen. Tjepkema (1970) studeerde in 1996 Cum Laude af aan de Design Academy in Eindhoven. In 2001 richtte hij zijn eigen studio ‘Tjep’ op. Zijn werk is onder andere opgenomen in de permanente collecties van Het Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Pompidou in Parijs en de Cooper Hewitt in New York. Frank Tjepkema heeft tweemaal de Dutch Design Awards gewonnen.
 
     
 
Koninklijke kraag
Frank Tjepkema heeft zijn inspiratie voor het Oranjevaasje gebaseerd op het getal acht waarvan de vorm van het vaasje is afgeleid. Dit staat vanzelfsprekend voor acht decennia maar ook voor het wiskundig symbool oneindig. De vaas opent zich op natuurlijke wijze aan de bovenzijde om een koninklijke kraag te vormen. De kraag wordt benadrukt met een verlopend patroon dat één geheel vormt met het object. Deze decoratie wordt met de hand aangebracht.
 
Frank Tjepkema: “Het patroon in de kraag reageert direct op de vorm van het vaasje, gebruik makend van een computeralgoritme in Grasshopper. Grashopper is een innovatieve computerprogrammeertaal om ruimtelijke vormen te tekenen. De verwijzing naar een koninklijke kraag is in de context van een vaas zowel sierlijk als beschermend. Ik hoop dat het vaasje vanuit zijn bescheiden afmetingen de gepaste waardigheid en trots weet uit te stralen.”
 
Feestelijke uitgifte
Oranjevaasje Beatrix 80 wordt in een beperkte oplage van slechts 300 exemplaren
uitgebracht en is vanaf 3 november te bestellen via de webshop en in De Kristalwinkel. Op 31 januari wordt het nieuwe Oranjevaasje feestelijk uitgereikt aan alle verzamelaars en liefhebbers.    

ROYAL LEERDAM CRYSTAL
Lingedijk 8
4142 LD Leerdam, Nederland
+31 (0)345-636 551 
+31 (0)6-33 66 98 29 
www.royalleerdamcrystal.nl

Kristalfabriek/Kristalwinkel – Royal Leerdam Crystal
Lingedijk 8
NL-4142 LD Leerdam
+31 (0)345-636545

Frank Tjepkema

   
Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

AFTER MORE THAN THIRTY YEARS...
10-12   It has been more than three decades since the...

VEILING COLLECTIE FRANK...
09-12 Veilinghuis Sotheby’s verkocht zijn collectie...

UPCOMING PUBLIC EXHIBITION...
09-12 Sculptures of figurative shapes appear in glassmaking...

TENTOONSTELLING VAN BEROEMDE...
08-12 CHIHULY, een tentoonstelling met sensationele...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2018  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising