FAQ
Find

Folkert de Jong, Doctrine of Salvation, 2015. Gemeentemuseum Den Haag

DE COLLECTIE VAN GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG IS UITGEBREID MET EEN WERK VAN FOLKERT DE JONG (1972)

De installatie Doctrine of Salvation is vanaf heden te zien in de vaste opstelling van de museumcollectie. Daarnaast is De Jongs solotentoonstelling Weird Science nog tot en met 20 augustus te zien in het naastgelegen GEM, museum voor actuele kunst.
 

Posted 7 August 2017

Share this item:

|

Doctrine of Salvation (2015) bestaat uit een ‘kamer’ opgetrokken uit metaal en gekleurd perspex. Gekerfd in de wanden staan kreten en tijdsmarkeringen die erop lijken te duiden dat hier iemand lange tijd heeft gebivakkeerd. In het verder lege interieur staat een roestvrijstalen sanitaire unit (toiletpot en wasbak) en een opvouwbare brancardstoel. Via twee buigzame slangen lijkt het kleine vertrek in verbinding te staan met een mysterieuze koker. Is het een hightech energiereservoir om te overleven of juist een aanvoerkanaal met giftig gas om te doden?
 
De Jong is geen onbekende voor het Gemeentemuseum. In 2013 maakte hij speciaal voor de tentoonstelling De Anatomische Les een omvangrijke installatie bestaande uit vier sculpturen en zeven, in verschillende kleuren geschilderde, houten blokken. Geïnspireerd door een werk van Paul Thek, een wasafdruk van een arm zonder huid in een doos van geel perspex, verwerkte De Jong gekleurd plexiglas in deze installatie getiteld The Primacy of Matter over Thought (2013). Sindsdien is het transparante kunststof een vast onderdeel van zijn materiële palet.
 
Museumdirecteur Benno Tempel: “Het museum had al prachtige werken van De Jong in de collectie. Vanwege de thematiek en het materiaalgebruik sluit Doctrine of Salvation bovendien aan op werk uit de collectie van kunstenaars als Paul Thek, Constant, Francis Bacon en Berlinde De Bruyckere, die net als De Jong vragen opwerpen over de verhouding tussen kunstwerk, kunstenaar en maatschappij.”
 
Folkert de Jong is bij een groter publiek vooral bekend om zijn beelden van polyurethaanschuim en Styrofoam, materialen die in de bouw en industrie worden gebruikt voor isolatie. Met de installatie in GEM slaat hij een nieuwe weg in. In Weird Science worden zijn figuratieve beelden getoond in combinatie met foto- en filmwerk van kunstenaarscollectief YAE. Met de band Upfront Soundlab heeft hij daarnaast een limited edition LP uitgebracht, met nummers en soundscapes over kunstenaarsmanifesten en bewegingen als De Stijl.
 
GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG
Stadhouderslaan 41, The Hague, The Netherlands
+31 (0)70-3381111
info@gemeentemuseum.nl
http://www.gemeentemuseum.nl
 

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

WE’VE GOT BALLS!
17-10 Kerst in het Nationaal Glasmuseum is de titel van de...

GOLDEN PIN DESIGN AWARD GROUP...
13-10 Thursday, October 12, 2017: The 2017 Golden Pin Design...

CODA ONTVANGT € 25.000 VAN...
10-10 CODA Museum ontving woensdag een positieve...

SCOTTISH GLASS SOCIETY...
04-10 Scottish Glass Society is delighted to announce the...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2017  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising