FAQ
Find

Zoro Feigl aan het werk met Petr Novotny; Foto: Ben Deiman

CITIES OF GLASS TOONT BELANG RELATIE MEESTERGLASBLAZER EN KUNSTENAAR

Drie glaswerkplaatsen (Royal Leerdam Crystal, De Oude Horn en de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum) hebben de beste meesterglasblazers uit de glassteden Venetië en Novy Bor uitgenodigd. In twee weken tijd werken zij met kunstenaars en ontwerpers aan nieuwe stukken die meteen tentoongesteld worden in KunstFort Asperen. Met Cities of Glass willen de organisatoren meer aandacht vragen voor de samenwerking tussen kunstenaar en meesterglasblazer. 

Posted 5 July 2017

Share this item:

|

Kunstenaars en ontwerpers krijgen de kans samen te werken met de beste glasblazers uit drie verschillende tradities zo leren zij de mogelijkheden van het materiaal volledig te benutten ten behoeve van het ontwerp. Sommige van hen werken in één traditie, anderen maken een ontdekkingstocht langs meerdere glassteden. Het gaat daarbij om een verrijking van kennis van de verschillende glastradities en -technieken.
Het publiek is getuige van het proces en ziet de tentoonstelling voor zijn ogen groeien. De werkplaatsen van Leerdam zijn een snelkookpan
waarin in korte tijd een vruchtbare samenwerking moet ontstaan wil het project slagen. De tentoonstelling Cities of Glass in KunstFort Aperen opent op 8 juli, meteen na de laatste werkdag van de manifestatie. De kunstenaars en ontwerpers die deelnemen aan Cities of Glass zijn: Anne Wenzel, Berend Strik, Hans van Bentem, Christien
Meindertsma, de De La Torre Brothers, Bernard Heesen, Zoro Feigl en Scholten&Baijings.
 
Dat de samenwerking tussen glasblazer en kunstenaar van groot belang is wordt ook duidelijk op de tentoonstelling A.D. Copier - Lino Tagliapietra: een aanzienlijke verrijking die tegelijkertijd in het Nationaal Glasmuseum te zien is. De beroemdste glasontwerper van Nederland, A.D. Copier, toog op 80-jarige leeftijd naar Italië, naar Murano, en ontmoette daar de zeer ervaren meesterglasblazer Lino Tagliapietra. De eerste ontmoeting zette de toon: Copier kwam in de laatste 10 jaar van zijn leven regelmatig terug naar Murano om met Tagliapietra te experimenteren met specifieke Italiaanse technieken die wonderwel pasten in de sobere vormgeving van Copier.
 
In het Nationaal Glasmuseum zijn in het kader van Cities of Glass tevens te zien: Bernard Heesen – Van Kleurenpracht tot Pronkbokaal, met nieuw werk van Heesen naar aanleiding van zijn kleurenonderzoek, en: Cities of Glass: Venetië, Novy Bor en Leerdam, een tentoonstelling waarin de verschillen tussen de drie glassteden met enkele bijzondere stukken uit eigen collectie worden verkend.
 
Zie de Agenda
Cities of Glass
Manifestatie 24/6/2017-9/7/2017


NATIONAAL GLASMUSEUM LEERDAM
Glasmuseum Lingedijk 28-30
Glasblazerij Zuidwal
4142 Leerdam, Netherlands
+31 (0)345 614 960
info@nationaalglasmuseum.nl
nationaalglasmuseum.nl
 

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

PORTUGUESE FINALE FOR...
22-06 The theme of the fifth Portuguese edition of the...

SBERBANK TECHNOPARK RECEIVES...
21-06 Sberbank Technopark at the Skolkovo Innovation Centre...

ÖFFENTLICHE FÜHRUNG DURCH...
12-06 Zum Besuch der Ausstellung "Le forme del vetro...

VERALLIA’S COGNAC PLANT...
11-06 Châteaubernard, June 9, 2018 – The teams...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2018  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising