FAQ
Find

Sint-Jan Gouda, onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, foto: Arjan Bronkhorst 

MINISTER BUSSEMAKER OPENT HET GROOTSTE MUSEUM VAN NEDERLAND

In het buitenland is het heel normaal om die indrukkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl ook Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen onze kerken het grootste museum van Nederland. 

Posted 4 July 2017

Share this item:

|

Op 6 juli opent het Grootste Museum van Nederland met dank aan de BankGiro Loterij en het Mondriaan Fonds zijn eerste dertien deuren. Museum Catharijneconvent, elf kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen, juist ook voor degenen die gewoonlijk niet in een kerk komen.

Een ‘Michelinster’ voor kerken
In 2016 publiceerde Museum Catharijneconvent het monumentale boek Kerkinterieurs in Nederland, waarin honderd beeldbepalende kerkinterieurs worden belicht. Dit boek inspireerde het museum om de kerken in Nederland bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek. Dertien prachtige monumenten van verschillende gezindten staan aan de basis van dit nieuwe Grootste Museum van Nederland. De kerken zijn bijzonder vanwege hun geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van een idyllisch dorpskerkje op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve kerken die een ‘Michelinster’ verdienen.

Verrassende inzichten en (on)bewuste vragen
Hoe lang duurde het om de kerk te bouwen? Welke heilige is afgebeeld en waar herken ik die aan? Wie lieten zich begraven in de kerk? Hoe zat het ook alweer met de Beeldenstorm? Bij veel mensen ontbreekt de kennis om te begrijpen wat er te zien is. In het Grootste Museum van Nederland hoort de bezoeker de verhalen over de kerk en de kunstwerken zonder de beleving van de indrukwekkende gebouwen en interieurs te verstoren. Samen met ontwerpbureau Fabrique ontwikkelde Museum Catharijneconvent een audiotour die verrassende inzichten biedt en (on)bewuste vragen beantwoordt. Bezoekers kunnen dwalend door de kerk op verschillende plekken een ander verhaal horen of zich laten meevoeren met een tour die alle highlights aan het licht brengt.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de spelers van de BankGiro Loterij. Kijk voor de deelnemende locaties op www.grootstemuseum.nl

Sint-Jan Gouda, onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, foto: Arjan Bronkhorst 

Sint-Jan Gouda, onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, foto: Arjan Bronkhorst 

Sint-Jan Gouda, onderdeel van het Grootste Museum van Nederland, foto: Arjan Bronkhorst 

Kerkinterieurs in Nederland – 2e druk
Albert Reinstra (red.), Marc de Beyer (red.), Pia Verhoeven (red.)
€ 49,95
https://wbooks.com

   
Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

PORTUGUESE FINALE FOR...
22-06 The theme of the fifth Portuguese edition of the...

SBERBANK TECHNOPARK RECEIVES...
21-06 Sberbank Technopark at the Skolkovo Innovation Centre...

ÖFFENTLICHE FÜHRUNG DURCH...
12-06 Zum Besuch der Ausstellung "Le forme del vetro...

VERALLIA’S COGNAC PLANT...
11-06 Châteaubernard, June 9, 2018 – The teams...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2018  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising