FAQ
Find

Protected Paradise, Mixed media artwork (bronze, marble egg, glassfiber egg, recycled plastic, recycled glass, steel) 12 x 10 x 7 m, Garden of Palazzo Franchetti, GLASSTRESS 2017, Biennial of Venice (IT), 2017 © Koen Vanmechelen. Photo by Domi Diaz
http://www.koenvanmechelen.com

VANMECHELEN KLAUWT OP BIËNNALE VAN VENETIË

Met zijn twaalf meter hoge installatie Protected Paradise maakt de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen op de 57ste Biënnale van Venetië een opmerkelijk statement over de positie van het menselijk dier op een planeet in volle transformatie.

Posted 8 May 2017

Share this item:

|

Thema van deze editie is ‘Viva Arte Viva’, een ode aan de kunst en de kunstenaar als denker en orakel in onze woelige tijden. Vanmechelen stelt op deze biënnale zijn idiosyncratisch universum - dat hij de afgelopen 20 jaar op het raakvlak van kunst, wetenschap en filosofie uitbouwde - voor, met het werk Protected Paradise, een mixed media installatie. Vanaf 9 mei tot 26 november, het einde van de biënnale, torent het werk uit boven de schitterende tuin van het Palazzo Franchetti, op een steenworp van het Grand Canale. Eerder mochten iconen als Ai Weiwei, Zaha Hadid, Jaume Plensa, Dan Graham en Bernard Venet op deze plaats schitteren. 

Het twaalf meter hoge Protected Paradise is een visuele uppercut. Omgeven door een zee van gebroken glas hangt tussen de getormenteerde armen van twee gekloonde bomen een immense kippenpoot. Het vier meter hoge gevaarte wordt tussen twee enorme eieren geklemd. De onderste gekooid, de andere ver boven de wereld uit. Wat dit ei op die wereld zal loslaten is de vraag, maar tegelijk is het onafwendbaar. Leven laat zich niet kooien.
Het fabelachtige werk, dat uit zes elementen en vijf verschillende materialen bestaat, belicht de fragiliteit van het humanisme in het grotere verhaal van de natuurlijke evolutie.

“De kooi is gemaakt van gerecycleerd materiaal,” zegt de kunstenaar. “Duizend kilo gemengd plastic afval. Ze is een metafoor voor de toestand van onze maatschappij. Bij elke mogelijke dreiging volgt een ophokplicht, met kooien, muren, gesloten centra, wetten en kaders. Dat keert zich tegen de essentie van het leven, en van onze menselijke natuur. Het paradijs heeft zich nooit binnen vier muren bevonden. Het wordt meegesleurd op de rivier van de evolutie. Het paradijs is als het leven zelf: fascinerend en grenzeloos.”

Zie Article Glasstress 2017>

Protected Paradise
GLASSTRESS 2017
Tuin van Palazzo Franchetti
San Marco 2847, Venice (IT)

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

PORTUGUESE FINALE FOR...
22-06 The theme of the fifth Portuguese edition of the...

SBERBANK TECHNOPARK RECEIVES...
21-06 Sberbank Technopark at the Skolkovo Innovation Centre...

ÖFFENTLICHE FÜHRUNG DURCH...
12-06 Zum Besuch der Ausstellung "Le forme del vetro...

VERALLIA’S COGNAC PLANT...
11-06 Châteaubernard, June 9, 2018 – The teams...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2018  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising