FAQ
Find

Marinus Boezem, Meteorieten, 2016. © Gert Jan van Rooij

WEGENS GROOT SUCCES VERLENGD!

Marinus Boezem
24/11/2017-30/4/2017
 
 
 
Wegens succes is de tentoonstelling van Marinus Boezem verlengd tot en met 30 april. In de afgelopen maanden heeft de tentoonstelling 35.000 bezoekers naar de Oude Kerk gebracht. Mensen die de tentoonstelling nog niet hebben bezocht hebben nu een maand extra om het werk van Boezem te ontdekken en de kerk vanuit een heel ander perspectief te ervaren.

Posted 17 March 2017

Share this item:

|

Marinus Boezem (1934) ontwikkelde voor de Oude Kerk maar liefst vijf nieuwe werken waaronder een verticaal labyrint, waarin we als bezoeker verschijnen of verdwijnen. In de afgelopen twee jaar bezocht Marinus Boezem het oudste gebouw van Amsterdam meerdere malen om vat te krijgen op de plekken waar de architectuur de mens voor even uit zijn aardse bestaan lijkt op te tillen. Boezem ontwikkelde ideeën die samenkwamen in een intensief begrip van zwaartekracht. Zo brengt een lift, als deus ex machina (Latijn: god uit een machine), je tot aan het hoogste kerkraam. Op 15 meter hoogte zie je de monumentale Oude Kerk vanuit een heel nieuw perspectief. Bij het raam heeft de kunstenaar voor de bezoeker een persoonlijke boodschap achtergelaten.
 
Marinus Boezem
Zijn visie op de gotische architectuur was een van de redenen voor de Oude Kerk om Marinus Boezem te vragen nieuw werk te ontwikkelen voor dit laat-gotische monument. Boezem wordt gerekend tot de grondleggers van de conceptuele kunst. Een zekere lichtheid is kenmerkend voor zijn werk. Als materiaal gebruikt hij vaak ongrijpbare elementen als wind, lucht en transparantie. Uit zijn werken blijkt een fascinatie voor kerken en kerkgebouwen. Een van Boezems bekendste werken is de Groene Kathedraal (1978-heden) in Zuid-Flevoland. Hij plantte 178 jonge populieren die de plattegrond van de kathedraal van Reims (1211-1290) vormen. Het beeldmerk van de plattegrond van de kathedraal van Reims is door de jaren heen het beeldmerk van Boezem geworden. De gotiek, met de kathedraal als hoogtepunt, ziet hij als een metafoor voor het menselijke verlangen tot vergeestelijking, het verlangen om te vliegen, op te stijgen naar het goddelijke en al het aardse achter zich te laten.

Zie de Agenda>

OUDE KERK
Oudekerksplein 23 ,  Amsterdam
+31 20 625 8284
https://oudekerk.nl

Sign up!
Click here...
Yes, sign me up for the
Glass is more! newsletter
sponsor
media partner
Latest news

PRAGUE GALLERY OF CZECH GLASS...
15-05 The call is open for young artists from around the...

'RONDOM' VAN MARIA ROOSEN OP...
08-05 Het had wat voeten in de aarde, maar de Vordense...

REOPENED OUR GALLERY CRYSTAL...
08-05 In celebration of the 150th anniversary of glassmaking...

JAN DOMS WINT BERNARDINE DE...
05-05 Jan Doms is de winnaar geworden van de Bernardine de...

Click here for all news…
participant
supported by
Copyright © 2013-2018  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer        Advertising