Find

Hilde Bonnaerens. Titel: 'In eenvoud samen'. Techniek: Glaspasta; installatie bestaande uit 40 tal bolvormen van 25/26 cm. Foto: Hilde Bonnaerens

AFSTUDEERDERS AAN DE AFDELING GLAS VAN DE ACADEMIE TE BERCHEM 2016

Dirk Schrijvers

In 2016 studeren 2 studenten af aan de hogere graad van de afdeling Glas van de Academie te Berchem, België. Hun werk wordt tentoongesteld in SD Worx te Antwerpen. De opening van de tentoonstelling is op vrijdag 9 juni 2016 om 20u en is van dan af te bezichtigen tot vrijdag 24 juni 2016.

Posted 30 April 2016

Share this:
|

Hilde Bonnaerens
Hilde Bonnaerens (°1955) werkte 25 jaren in de sociale sector met de alfabetisering en sociale tewerkstelling van mensen aan de onderrand van de maatschappij als voornaamste bedrijvigheid. Sinds 4 jaren is ze werkzaam als ergotherapeute in een rusthuis. Tijdens haar opleiding tot ergotherapeute kreeg ze ook een scholing in verschillende ambachten, waardoor ze geïnteresseerd geraakte in de praktische aspecten van het kunstambacht.

Sinds 1994 volgde ze opleidingen in Beeldhouwen en Keramiek aan de Stedelijke Academie te Sint Niklaas. Doordat haar zus met glas werkte, kwam ze in contact met dit materiaal. Ze was gefascineerd door de mystieke kracht van glas met zijn reflecterend en licht-vangend karakter.

De vormen van haar glazen objecten gelijken op deze die ze beeldhouwt of vervaardigt in keramiek: ronde vormen die perfect ogen, maar waarbij het oppervlak gemanipuleerd wordt om een ruw of onvolkomen effect te krijgen. Haar inspiratie vindt ze in de natuur of tijdens haar reizen waarbij ze gefascineerd is door koepels. Deze vormen gebruikt ze dan voor de creatie van haar werk.
Een ander aspect van haar werk is een weerspiegeling van haar professionele carrière waar ze met mensen werkte om deze door educatie een volwaardiger plaats in de samenleving en dus een betere toekomst te geven. Met respect voor de eigenheid van de persoon haalde ze het beste in hen naar boven en hen liet hen samenwerken met elkaar naar eenzelfde doel met behoud van de verschillen.
In haar installaties komen deze thema’s terug. Ze maakt vormen in pâte-de-verre die niet perfect zijn en die samen tot een groter geheel kunnen worden gecombineerd. Ze boetseert als het ware met glas, dat ze eerst zelf crushed en kleurt, maar laat de glasstukjes niet volledig smelten zodat het zijn ruwe oppervlak krijgt. Ook zijn de vormen niet perfect maar vertonen ze soms kleine gaten of scheuren, zoals deze ook in het echte leven te zien zijn.

Een ander belangrijk aspect in haar werk ik het kleurgebruik. Ze gebruikt enerzijds zachte pastelkleuren die soms kleurloos lijken en combineert deze met glas in heldere felle kleuren om een contract te creëren. Eén van haar installaties is opgebouwd uit blauwe pâte-de-verre basisvormen, elk met een verschillende intensiteit van kleur. Blauw weerspiegelt haar wilskracht, haar idealen, geloof en vertrouwen in het intuïtieve beleven en inzichten. Blauw bevordert de communicatie en zelfexpressie en heeft een verkoelende en verruimende sfeer die inspiratie, rust en vrede geeft en werkt tegen de sleur.

“Steeds mezelf en alles wat ik doe in vraag stellen. Nooit geheel tevreden zijn en telkens beter willen doen. In eenvoud en nederigheid op weg gaan, onderzoeken en aanpassen, leren en groeien, compromissen sluiten, beperktheden erkennen en aanvaarden. Steeds opnieuw doorgaan tot het gewenste resultaat bereikt wordt.
Niets is evident of vanzelfsprekend bij glas. Er zijn weinig zekerheden, het is een eigengereid materiaal dat zich niet laat forceren. Elk glas heeft zijn eigenheid en dat dient gerespecteerd te worden. Telkens  weer staat de uitdaging klaar om in perfecte orde aangepakt te worden. Dit weerspiegelt mijn visie in mijn leven.”

De volgende 2 jaren vormen een nieuwe uitdaging voor haar en ze heeft geen idee wat haar volgende stap zal zijn. Door haar vooropleiding heeft ze minder steun aan input en zoekt ze intuïtief haar eigen weg. Deze vrijheid vindt ze in de school, waar ze 3 keer per week aanwezig kan zijn.

Hilde Bonnaerens. Titel: ‘Kleurenkracht’. Techniek: Glaspasta; installatie. Foto: Hilde Bonnaerens

Roland D'Eer. Titel: 'The way to heaven'. Techniek: Stapelen van glas met UV verlijming
Installatie bestaande uit 3 vormen met afmetingen 1.60m-45cm/ 1.30m-45cm/ 1m-45cm.

Roland D’Eer
Roland D’Eeer (°1955) werkte als schrijnwerker-meubelmaker en was altijd al geïnteresseerd in het materiaal glas. Hij volgde gedurende de laatste 8 jaren verschillende opleidingen in glas, hetgeen een belangrijk deel van zijn leven uitmaakt. Tijdens de opleidingen te Temse en Merksem werkte hij voornamelijk met de techniek van “vlak glas”, stapelingen en vormsmelten.

Hij heeft een veelheid aan gedachten om met het materiaal aan de slag te gaan, maar realiseert per jaar maar 3 van deze ideeën.
De interactie tussen glas en de natuur vormt zijn inspiratiebron. Het materiaal glas is als water dat kan verbonden worden tot een groter geheel en een interactie aangaat met andere natuurelementen zoals licht en wind. De lichtreflectie die het veroorzaakt in combinatie met deze elementen of met waterdruppels is altijd anders en fascinerend.

Voor zijn afstudeerproject gebruikt hij papier/karton in combinatie met glas. “The way to heaven” weerspiegelt het onoverzichtelijke einde: hoewel iedereen hetzelfde begin en einde van het leven heeft, zijn de manier waarop dit gebeurt individueel bepaald. Het waar, hoe en wanneer is echter voor iedereen gelijk.

Gesneden vlak-glazen elementen worden in het werk gestapeld met papier of karton, hetgeen de breking van het licht verandert. Door de vlak-glazen elementen te zandstralen en verschillend te draaien krijgt ook het glas verschillende facetten en reflecties door de specifieke stapeling. De groene kleur van het glas wordt daardoor steeds weer op een andere intensiteit zichtbaar.

Hij kwam naar de opleiding te Berchem omwille van vroegere contacten met Luc de Bruyne in een andere school. Hij experimenteert veel op zichzelf maar kan steeds beroep doen op kennis en kunde van Christine Vanoppen en Luc de Bruyne, het lerarenteam dat de glasafdeling leidt.

De volgende jaren wil hij zich toeleggen op grafisch tekenen, maar de gebetenheid van glas is een deel van hemzelf. “ Het materiaal boeit mij nog steeds. Ik heb eindeloze gedachten over werken die ik nog zou kunnen maken, maar daarvoor moet ik  honderd jaar worden of meer. Ik zal glas niet zomaar loslaten.”
 
De werken van de studenten zijn te zien in SD Worx 10/06/2016 tem 24/06/2016.
SD WORX
Brouwersvliet 2
2000 Antwerpen
+32 (0)3-220 21 11
sdworx.be
 
Voor meer informatie: https://www.stedelijkonderwijs.be/academie-berchem-bk/opleidingen-3
 

Roland D'Eer. Titel: 'The way to heaven'. Techniek: Stapelen van glas met UV verlijming
Close up
 

article
article
Copyright © 2013-2019  Glass is more!        Copyright, privacy, disclaimer